Srpska pravoslavna parohija Bistrica-Verići, Udruženje građana Kozarčani te Udruženje građana “Verićani” organizuju Bistričko-Verićki dan vjere, tradicije i običaja koji će se održati u nedjelju 3. septembra u porti hrama Svetog proroka Ilije u Bistirici kod Prijedora.

Bistričko-verićki dan predstavlja plod želje da se na jednom mjestu spoje pravoslavna vjera, tradicija i običaji naroda koji živi na južnim obroncima planine Kozare. Manifestacija će početi u devet časova okupljanjem učesnika i kotlićijadom u kojoj će 26 ekipa pripremati čorbu od junetine i divljači, a pobjednik će kao glavnu nagradu dobiti kotilić.

U deset časova predviđeno je održavanje Svete Liturgije, a u 11 časova parastos poginulim borcima u Drugom svjetskom ratu i posljednjem Odbrambeno otadžbinskom rau. Od 11:30 sati su planirane tradiconalne igre vučenje konopca i bacanje kamena sa ramena te mali fudbal za djecu, a za 13 časova je zakazana degustacija i ocjenjivanje čorbi od strane profesionalnih kuvara. Nakon toga slijedi druženje uz čorbu i muzički program.

nezavisne.com