U organizaciji Lovačkog saveza Republike Srpske večeras je u Prijedoru održano predavanje na temu “Afrička kuga svinja u Republici Srpskoj”, na kome je bilo riječi o kliničkoj slici, patološkim promjenama i epidemiologiji ovog virusa te ulozi populacije lovaca ove regije u njenom suzbijanju.

Načelnik Odjeljenja za lovstvo koje djeluje u okviru Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Goran Zubić izjavio je novinarima da je ovo bila jedna u nizu edukacija za borbu protiv virusa afričke kuge svinje, a da su ciljana populacija bili lovci.

“Obzirom da je divlja svinja pored domaće, glavni prenosnik ove bolesti, a lovačka populacija je značajna populacija u Republici Srpskoj koja se bavi uzgojem, zaštitom i lovom divlje svinje. Obzirom na početak lovne sezone veoma je važno da se ljudi obuče i upoznaju kakva je to bolest i na koji način da se ponašaju u cilju njenog suzbijanja”, rekao je Zubić.

Generalni sekretar Lovačkog saveza Republike Srpske Živojin Lazić naveo je da je, kada se desila epidemija u Bijeljini, primjećeno da običan čovjek, farmer ili lovac nije edukovan i ne poznaje tu materiju i kako da se bori protiv afričke kuge svinja.

“Otuda ideja da sa resornim ministarstvom radimo edukacije, prije svega lovaca, i ovo je večeras bila osma edukacija i jedan od najjačih skupova u Republici Srpskoj”, rekao je Lazić.

On je izrazio zadovoljstvo što je na terenu do sada evidentirano samo pet zaraženih divljih svinja i to po dvije u Šamcu i Gradišci i jedna u Doboju.

“U Bijeljini gdje je, da kažem nastao pomor, nemamo ni jednu zaraženu divlju svinju što samo negira tvrdnje da su divlje svinje donijele zarazu. Divlja svinja i čovjek su prenosioci i mi smo upravo ovdje da razgovarano sa ljudima, koji borave u šumama i u prirodi, kako da se ponašaju”, rekao je Lazić.

On je dodao da će se sa početkom lovne sezone znati pravi rezultati i da li imamo zaraženih divljih svinja ili nemamo.

“Zadatak lovaca na terenu biće da primjenjuju sve biosigurnosne mjere predviđene zakonom i to tako da pravimo organizovane lovove sa tim mjerama i da pratimo stanje”, rekao je Lazić.

Doktor veterinarske medicine, specijalista Veterinarskog instituta Republike Srpske “Dr Vaso Butozan” iz Banja Luke Darko Despotović, posebno je ukazao da je potrebno da farmeri i lovci nauče kako da se ponašaju u ovoj situaciji, te ukazao na koji način mogu uticati da se ova bolest slabije pojavljuje.

“Informacije su večeras bile obostrane jer smo mi lovce upoznali sa prirodom bolesti afričke kuge svinja, uzročnicima, ali i načinom na koji oni mogu da pomognu, a mogu puno, da se ova bolest suzbije i da spriječi pojava kod domaćih svinja, što nam je cilj”, rekao je Despotović.

On je dodao da su oni od lovaca čuli ono što oni imaju da im sugerišu i da vjeruje da će se napraviti najbolji mogući model da se bolest suzbije.

“Afrička kuga svinja je ušla u populaciju divljih svinja u Republici Srpskoj i ona se širi neminovno i mi to ne možemo kontrolisati i zbog toga je uloga lovaca i Lovačkog saveza ogromna . Populaciju divljih svinja treba držati pod kontrolom, a tamo gdje se bolest pojavi moraju se preduzeti specijalne mjere koje su propisane i koje sada moramo približiti lovcima da bi oni znali šta je njihova uloga”, rekao je Despotović.

Predavanju je prisustvovao i gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor koji je istakao da je grad Prijedor prihvatio sve one uslove koje po pravilniku resornog ministarstva treba primjenjivati u ovakvim situacija i da je veoma važno preventivno djelovanje i koordinacija svih resora koji mogu doprinijeti suzbijanju ove bolesti.

“Situacija je dosta povoljna u našem gradu i nemamo ni jedan zabilježen slučaj i trudićemo se da tako i ostane iz primjenu svih propisanih mjera u ovakvim situacijama”, poručio je Javor.

prijedorgrad.org