Suđenje petorici optuženih za zločine u prijedorskom selu Briševo počinjene u julu 1992. počeće 22. maja, kada će biti saslušan i prvi svjedok.

Veljko Brajić, Slobodan Taranjac, Ranko Kaurin, Branko Dženopoljac i Draško Topić optuženi su za zločin protiv čovječnosti počinjen u okviru širokog i sistematskog napada.

Na statusnoj konferenciji dogovorena su proceduralna pitanja za provođenje dokaza. Predsjedavajući Vijeća Braco Stupar rekao je da je predložen veliki broj svjedoka, njih 143, i oko 300 materijalnih dokaza.

“Primjećujem da će biti više svjedoka na iste okolnosti”, kazao je Stupar.

Tužilac Izet Odobašić rekao je da će revidirati listu i smanjiti broj svjedoka. Naveo je da je značajan broj svjedoka nastanjen u Hrvatskoj, a da su neki u inostranstvu, te da će nastojati da oni budu saslušani u Sudu BiH.

Tužilac je dodao da je nakon potvrđivanja optužnice dobio iskaze još pet svjedoka iz Hrvatske, koji ranije nisu saslušani zbog štrajka sudskih službenika u susjednoj zemlji.

Odbranama je ostavljen rok od 15 dana da se izjasne o prijedlogu utvrđenih činjenica koji je podnijelo Tužilaštvo.

Brajić i ostali su optuženi da su krajem jula 1992. planirali i učestvovali u topovskom i pješadijskom napadu na Briševo i okolna mjesta, nastanjena uglavnom stanovništvom hrvatske nacionalnosti.

Kako se navodi u optužnici, u napadu je za samo nekoliko sati ubijena najmanje 61 žrtva, starosti od 16 do 81 godinu. U napadu su tri osobe nestale, a počinjena su i silovanja, dok je više desetina osoba odvedeno u logore.

Brajić je optužen u svojstvu načelnika Štaba Šeste sanske brigade, Taranjac kao predsjednik Kriznog štaba Ljubije i de facto komandant Teritorijalne odbrane Ljubija, Kaurin kao vršilac dužnosti i de facto komandant Trećeg bataljona, a Dženopoljac kao komandant Devetog bataljona Šeste sanske brigade. Prema optužnici, Topić je bio pripadnik neidentifikovane naoružane formacije.

detektor.ba