Kompanija “Drvo-export” podnijela je zahtjev za prethodnu procjenu uticaja na životnu sredinu za eksploataciju lignita u Bistrici kod Prijedora za koju nema ni dozvolu ni koncesiju, dok za Bukovu Kosu, za koju ima koncesiju ovaj zahtjev nije ni podnosila.

Ovo je za portal CAPITAL potvrđeno u Ministarstvu prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije RS u kojem su nam rekli da postupak za Bistricu nije gotov jer još uvijek nemaju mišljenje Ministarstva rudarstva i energetike RS, dok je stav Skupštine grada Prijedora negativan prema ovim projektima.

Ipak, na lokalitetu Bistrica, na kojem bageri ove kompanije, inače u vlasništvu SNSD-ovog odbornika u Tesliću Srđana Klječanina Rufija, gotovo dva mjeseca ilegalno raskopavaju rudnik, iako nije riješeno obavezno pitanje procjene uticaja na životnu sredinu u Bistrici.

“Ministarstvo je prikupilo razna mišljenja, među kojima je i nedavno izglasan negativan stav Skupštine grada Prijedora, Centra za životnu sredinu, kao i brojni prigovori građana. Za Bukovu Kosu je trebalo da dobiju dozvolu Ministarstva energetike za istraživanja RS i da podnesu zahtjev za prethodnu procjenu. To je postupak koji je propisan Zakonom o zaštiti životne sredine“, rekli su nam u ovom ministarstvu.

Inače, prethodna procjena je postupak u kojem ministarstvo nakon prikupljenih mišljenja dokaza koje investitor šalje odlučuje mora li on raditi studiju uticaja. U slučaju Bistrice, kažu u ovom ministarstvu, ona bi bila obavezna.

Pomoćnik ministra energetike Esad Salčin za CAPITAL je rekao da je „Drvo-export“, pred zaključenjem ugovora o koncesiji za Bukovu Kosu i da se čeka saglasnost Pravobranilaštva RS.

„Za Bistricu je Vlada RS donijela odluku da se pokrene postupak dodjele koncesije za eksploataciju uglja lignita i sada se nalazi pred raspisivanjem javnog poziva“, kaže Salčin.

Centar za životnu sredinu iz Banjaluke podnio je dvije tužbe protiv Vlade RS zbog odluka kojima se odlučuje o koncesijama na području Prijedora.

Prva tužba odnosi se na rješenje o izboru najpovoljnijeg ponuđača i dodjeli koncesije za istraživanje uglja na lokalitetu “Bukova kosa”, a druga je protiv odluke o pokretanju postupka dodjele koncesije za eksploataciju uglja na lokalitetu “Bistrica” kod Prijedora.

Kako su naveli u Centru, tužbe su bazirane na skoro identičnim navodima i to zbog nepostojanja važećeg dokumenta o politici dodjele koncesija u Republici Srpskoj, a koji je temeljni za legitimnu dodjelu koncesija i raspolaganja javnim dobrima. Taj dokument usvaja Narodna skupština Republike Srpske.

“Razlog tužbe u vezi projekta na Bukovoj Kosi jeste i postojanje sudskog postupka protiv ranije odluke Vlade u vezi istog projekta, a koji postupak još uvijek traje“, kažu u Centru.

U tužbama je istaknut i poseban zahtjev za odlaganje izvršenja obje odluke Vlade čime bi se po sili zakona naložilo suspendovanje daljih postupanja vlasti, a kojima bi se eventualno legalizovalo stanje na terenu, što je ozbiljan izvor pravne nesigurnosti.

“Obje odluke Vlade su donesene po inicijativama investitora “Drvo-export”, kompanije koja je već kompromitovana usljed ranijeg poslovanja koje je trenutno predmet istražnih organa. Mještani su s pravom zabrinuti, ali i dalje očekuju adekvatno i hitno postupanje nadležnih organa i zaštitu svojih prava“, izjavio je Ratko Pilipović, pravnik u Centru za životnu sredinu.

O zahtjevu za odlaganje izvršenja osporenih odluka Vlade, sud bi trebao da odluči posebnim rješenjem u skraćenom postupku, tj. prije donošenja konačnih presuda u ovim postupcima koji imaju potencijal da koncesionu politiku vlasti u RS vrati u zakonske okvire.

Dodik umjesto institucija

Građani Bistrice gotovo dva mjeseca protestuju i traže da se radovi zaustave, u čemu su ih podržali i odbornici Skupštine grada Prijedora.

Predsjednik RS Milorad Dodik, kojem su mještani Bistrice pisali i molili za pomoć, najavio je posjetu ovom selu sljedeće sedmice. Zaboravio je predsjednik da može jednostavnije nazvati člana svoje strane Srđana Klječanina Rufija i informisati se iz prve ruke.

Mještanin Bistrice Zoran Ninić kaže da se on, kao i njegovi sugrađani nadaju povoljnom raspletu nakon Dodikove posjete.

“Očekujemo posjetu predsjednika RS i imamo povjerenja da će nam pomoći. Borimo se za svoje selo u kojem želimo da živimo i ostanemo“, kaže Ninić.

capital.ba