Posjetom Nacionalnom parku “Kozara” i obilaskom Gradiške danas se nastavljaju trodnevne demo-ture pod nazivom “Osjeti Kozaru, istraži Potkozarje”.

Učesnici će u Memorijalnom muzeju na Mrakovici kroz virtuelnu stvarnost doživjeti bitku na Kozari, prisustvovati svečanom otvaranju bungalova i posjetiti hotel “Bijele vode”, koji je dobio degustaciono mjesto za kozarski jelovnik.

U Gradišci će posjetiti “Kuću Lijevča i Potkozarja” koja je dobila degustaciono mjesto za proizvode lokalnih proizvođača, zatim restoran “Stari Hrast” kao jedno od 20 malih i srednjih preduzeća koja se bave turizmom i ugostiteljstvom, te pohoditi malu školu ribolova na jezeru Laminci.

Demo-ture organizuje Razvojna agencija grada Prijedora “PREDA” u pet opština i gradova podno Kozare.

Počele su juče u Prijedoru posjetom Muzeju Kozare i imanju Radanović koje je dobilo degustaciono mjesto za domaće voćne rakije, a nastavljene u Novom Gradu posjetom Zavičajnom muzeju, unskim lađarenjem, posjetom imanju Japundža koje je dobilo degustaciono mjesto za krajiške sireve, te boravkom u kući za odmor Unski kutak.

Putovanja nastala kao novi turistički proizvod pet potkozarskih opština koje okružuju Nacionalni park “Kozara” nastavljaju se sutra posjetama Kostajnici i Kozarskoj Dubici, a turistima nude mjesta bogatog kulturno-istorijskog nasljeđa i gdje nastaju najukusnije potkozarske delicije.

Projekat traje do kraja mjeseca, vrijedan je 427.810 KM i dio je programa “EU za oporavak poslovanja” /EU4Business Recovery/, koji od januara 2021. do juna ove godine zajednički finansiraju EU, sa 13 miliona evra, te NJemačka sa 700.000 evra, a sprovode GIZ, ILO i UNDP.

SRNA