Policijski službenici Policijske uprave Prijedor realizuju preventivnu kampanju Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske „Električni trotinet nije igračka“ koja se sprovodi sa ciljem održavanja povoljnog stanja bezbjednosti saobraćaja.

U okviru preventivne kampanje podjelom informativnog letka policijski službenici informišu građane o zakonskim propisima koji se odnose na vozače lakih električnih vozila i njihovo učešće u javnom saobraćju.

Laka električna vozila kojima se učestvuje u saobraćaju moraju imati identifikacionu potvrdu i naljepnicu.

Na lakim električnim vozilima se ne smiju prevoziti druga lica, a lica koja upravljaju ovom kategorijom vozila koja mogu dostići maksimalnu brzinu do 25 km/h moraju za vrijeme vožnje nositi zakopčanu zaštitnu kacigu, imati navršenih 14 godina i posjedovati potvrdu o poznavanju propisa iz oblasti bezbjednosti saobraćaja.

Na lice koje koristi lako električno vozilo maksimalne konstruktivne brzine do 6km/h primjenjuju se propisi iz oblasti bezbjednosti saobraćaja kojima je uređen saobraćaj bicikala.

Zakon o osnovama bezbjednosti saobraćaja Republike Srpske propisuje novčanu kaznu u iznosu od 100 KM do 300 KM za lica koja upraljajući lakim električnim vozilom počine prekršaj iz oblasti bezbjednosti saobraćaja.

Policijska uprava Prijedor apeluje na sve učesnike u saobraćaju da poštuju saobraćajna pravila i propise, a posebno na lica koja u saobraćaju učestvuju sa lakim električnim vozilima da se informišu o zakonskim propisima koji regulišu uslove i ograničenja u vezi korištenja lakog električnog vozila.

PU Prijedor