Naša ekipa danas je bila u domaćinstvu porodice Timarac, gdje se uvjerilla kako se, uz poštovanje svih običaja, proslavlja Sveti Nikola.

Svijeća, koljivo, slavski kolač, vino, molitva i naravno gosti, bilo je tu sve ono što sačinjava ovaj srpski porodični običaj. Domaćin Ljuban kaže da je ovo za njega poseban i najdraži dan godini.

“Zaista poseban dan. Stvarno postoji neka draž, nešto se lijepo budi u čovjeku. Doživljavam ovaj dan na drugačiji način, a posebno mi je drago što su tu moji unučići. Želja mi je da se i oni nauče i nastave ovu tradciju”, rekao je Ljuban Timarac.

Trpeza, naravno posna. Kako to i priliči, domaćica Vinka potrudila se da bude i bogata. U pripremi delicija pomogla joj je kćerka Tijana. Tu su bila tradicionalna jela, ali se uvijek trude i da jelovnik obogate nečim novim.

Druženje sa porodicom, prijateljima, kumovima i komšijama sastavni je dio krsne slave, pa se i ove godine u kući Timaraca Nikoljdan obilježava u veseloj atmosferi. A ne sumnjamo da će tako biti i u godinama koje dolaze.

kozarski.com