U Rasavcima je proslavljen Spasovdan, slava hrama Vaznesenja Gospodnjeg.

Ovaj pravoslavni praznik je i slava sela Rasavci. Mještani kažu da slavu svog sela i hrama uvijek proslavljaju sa velikom radošću.

“Lijepo je da se možemo okupiti na ovakvom skupu. Crkva je bila puna, prelijepa, služba je bila odlična, kao i folklor”, poručuju mještani.

Ispred hrama Vaznesenjа Gospodnjeg igrali su i pjevali članovi Kulturno-umjetničkog društva „Šarenica“. Član ovog KUD-a, Nada Kričković, kaže da su rado prihvatili poziv da učestvuju u proslavi Spasovdana.

“Svaka slava crkve, za nas je nešto ogromno, nas sveštenici pozovu i rado se odazovemo, ovdje ćemo da se pokažemo raznim igrama i pjesmama”, rekla je Kričkovićeva.

Kum slave hrama Vaznesenja Gospodnjeg, Miloš Stupar, ističe da su svi mještani ponosni na prirodnu ljepotu ovog kraja te da veliki broj mladih, koji žive na selu, proslavlja Spasovdan.

“Mi smo jedno lijepo mjesto. Imamo dosta naroda, djece i treba da se održi naš Spasovdan i svi sveci”, poručio je Stupar.

Paroh oštrolučki i rasavački Karađorđe Derajić rekao je da je Spasovdan jedan od 12 velikih praznika, koji se proslavljaju u Rasavcima.

“Danas je prilika da se svi zajedno saberemo u hram Božiji i da se pomolimo Gospodu Bogu, ali i da Gospodu prinesemo sve što smo činili tokom godine, poput onih zrna koja se nalaze u slavskom žitu, u koljivu ili ono koje je obrađeno u brašno u slavskom kolaču. Da prinesemo Gospodu molitve i da se saberemo, da budemo jedno kompaktno tijelo koje čini svetu sabornu i apostolsku crkvu Hristovu, koju ni vrata Ada neće nadvladati”, poručio je Derajić.

Nakon liturgije u hramu Vaznesenja Gospodnjeg, služen je parastos, prislužene svijeće i položeni vijenci kod spomenika poginulim borcima proteklog rata. Na njemu su ispisana imena 14 mještana Rasavaca.

kozarski.com