“Ovo je moja poruka djevojčici u Banjaluci, tebi koja si sa 13 godina seksualno zlostavljana od strane čuvara Doma za nezbrinutu djecu “Rada Vranješević”…”

Umjetnica iz Prijedora, Jelena Topić, već duži niz godina performansima ukazuje na društvene anomalije. Ovaj put, simbolično na Dan žena, uputila je poruku podrške djevojčici iz Banjaluke čija priča je potresla kompletnu BiH.

Čin Prijedorčanke ustvari možemo nazvati aktom empatije jer, kako kaže, vijest o djevojčici nije mogla ignorisati pa je na psihoterapiji prorađivala emocije koje su se pojavile i na koncu htjela da poduzme neku akciju.

Odatle su se iznjedrile riječi „NISI NIŠTA KRIVA“ koje se velikom brzinom šire društvenim mrežama, a i naša sagovornica kaže da bi bila presrećna kada bi stigle do djevojčice.

Zbog toga poziva sve ljude da se pridruže ovoj akciji i na svoj način prenesu ovu važnu poruku, jer u poruci bi se mogle prepoznati i druge male i velike odrasle djevojcice koje su tokom svog zivota bile uhvacene u kandže toksične krivice jer neki drugi odrasli nije preuzeo odgovornost za svoje postupke.

Jelenina poruka:
Ovo je moja poruka djevojčici u Banjaluci, tebi koja si sa 13 godina seksualno zlostavljana od strane čuvara Doma za nezbrinutu djecu „Rada Vranješević“ a u Dom si dospjela nakon što je tvoja baba izgubila starateljstvo nad tobom kad si imala samo 11 godina, jer je u zamjenu za novac tebe podvodila starijem muškarcu koji te je seksualno zlostavljao. Kažu da si zadnjih mjesec dana smještena na sigurno, a ja se pitam da li za tebe uopšte više postoji mjesto na kom se se osjećas sigurno. To što nisi imala koga da te zaštiti moglo bi da stvori u tebi ideju da si ti za nešto kriva i da si ih nekako isprovocirala. Molim te vjeruj mi – NISI NIŠTA KRIVA! Sva moja tuga ne može da stane u ovo par riječi. Samo bih voljela da znaš da NISI NIŠTA KRIVA. Sva empatija koju imam voljela bih da dođe do tebe, kako bi znala da ima nas kojima je stalo. Svoje prijatelje, kojima je stalo, molim da se izraze putem videa, poruke, medija i poruče ti da NISI NIŠTA KRIVA, kako bi poruka dosla do tebe.

-Voljela bih da osjeti da nije sama. Da mislimo na nju, da saosjecamo, da ne damo da se problem gurne pod tepih, da zna da vidimo njenu dječju čistotu i da znamo kakva joj je užasna nepravda nanesena- kazala je Topić.

aloonline.ba