Povodom Savindana, večeras je u holu Pozorišta Prijedor otvorena izložba fotografija “Krovovi Hilandara”, autora Žarka Čigoje.

Ovaj poznati izdavač iz Beograda, amaterski se bavi fotografijom, pa je iz te ljubavi nastala izložba inspirisana krovovima manastirskih zdanja i dimnjacima.

Fotografije su nastale prije požara na Hilandaru, rečeno je na otvaranju izložbe koju je, za ovu priliku, ustupio banjalučki Filološki fakultet.

“Ova izložba je prije nekoliko godina postavljena na Filološkom fakultetu u Banjaluci. Žarko Čigoja je, inače, prijatelj svih fakulteta, a pogotovo našeg. On je jedan od glavnih sponzora knjiga za našu biblioteku i poklonio je legat svoje pokojne supruge Brankice upravo Filološkom fakultetu. Izložba je nastala usljed njegovih čestih odlazaka na Hilandar i mnogo je većeg obima od ovog koji Prijedorčani mogu vidjeti. Obuhvata na stotine slika. Mi smo izabrali dio koji se odnosi na krovove i dimnjake, a na osnovu tog nasumičnog izbora, izložba je došla u Prijedor”, rekao je Mladenko Sadžak, profesor sa Filološkog fakulteta u Banjaluci.

kozarski.com