Organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila grada Prijedora odala je počast pripadnicima JNA Radetu Lukiću i Radovanu Milojici koje su na današnji dan 1992. godine ubili pripadnici muslimanskih paravojnih formacija na Hambarinama.

Oni su tog dana, sa još četvoricom vojnika bili na putu kući iz Prijedora ka LJubiji i na njih je pucano sa punkta na Hambarinama.

Tom prilikom su ranjeni Nedeljko Antunović, Milenko Lulić, Siniša Mijatović i Ratko Milojica.

Ratko Milojica prisjetio se da su se automobilom “golf” vraćali sa slavonskog ratišta kućama u LJubiji. Na mjestu gdje su danas položene ruže bio je punkt gdje su ih zaustavili i opkolili vozilo muškarci u uniformama policije i vojske, kao i oni u civilu.

“Uzeli su nam dokumente. Ovdje im je bila komanda. Kad su vratili dokumente nešto je rekao taj glavni ovome na punktu. Imali su `pedeset trojku`. Bili su naoružani svi i s one strane auta i s ove sprijeda. I zapucali su na nas. Dvojica su poginula, četvorica ranjena”, rekao je Milojica novinarima u Prijedoru.

On se sjeća da su ih odvukli u kuću u neposrednoj blizini, te da je došao komandant Zoran Karlica i tražio da ih puste.

“Vidio sam jednog što je bio sa nama na Slavoniji. Držao je zolju i naredio je Zoki da nas napusti za pola minuta, inače će nas sve pobiti. Tu sam ležao, krvario. Nakon nekog vremena sam izgubio svijest. Poslije je došao naš sanitet. Oni su pregovarali s našom kasarnom. Pustili su nas uz neki dogovor”, rekao je Milojica.

Potpredsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila grada Prijedora Slaviša Knjeginjić izjavio je da je napad na vojnike JNA predstavljao početak rata u Prijedoru.

“Postavlja se pitanje – ako su ljudi naišli u civilnom autu, ako nisu imali naoružanje, ako su pošli kući i oduzeti su im dokumenti, zašto nisu bili zarobljeni, zašto je pucano na njih? Neko je htio da izazove sukob. Mi znamo ko je pucao, ali još ne znamo ko je naredio”, rekao je Knjeginjić.

On tvrdi da je neko tražio da se tu izvrši masakr i da to bude početak rata u Prijedoru.

“Ovo je bio uzrok svih nemilih događaja u Prijedoru. Pucati na dva momka koja su krenula kući, na svoje komšije, prijatelje. Oni nisu bili stranci već mještani. To je bilo smišljeno i mi to vrlo dobro znamo”, rekao je Knjeginjić.

SRNA
Foto – kozarski.com