Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović je na današnjoj konferencji za novinare upoznao građane Prijedora da je naložio Centru za socijalni rad da Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske preda svu dokumentaciju u vezi sa poreskim dugom ustanove koji je 31. jula ove godine iznosio 1.603.992,85 KM i da prijavi sva lica koja su zbog svog činjenja ili nečinjenja dovela budžet grada u rizik od blokade.

“Nalažem vršiocu dužnosti direktora Centra za socijalni rad Prijedor Miloradu Radiću da ovo odnese u MUP. Da li će neko snositi odgovornost, postoje istražni organi, postoji tužilaštvo koje pozivam da se pozabavi ovim pitanjem i, ako se utvrdi odgovornost i štetu koja će nastati po grad, da se pokrene postupak. Ako niko ne bude snosio odgovornost da se isto kaže da niko nije odgovoran i da naši građani znaju na čemu smo”, rekao je Pavlović na konferenciji za medije.

On je podsjetio na to da je rješenjem prijedorskog područnog centra Poreske uprave Republike Srpske 28.02.2013. Centru za socijalni rad Prijedor naloženo da uplati dug od 273.851,67 KM glavnice i 86.036,07 KM kamata, ali da to Centar do danas nije učinio nego se žalio i da je dug sa tadašnjih ukupno 359.887,74 KM do danas porastao na 679.098,99 KM glavnice i 924.823,86 KM kamate.

“Sud je na žalbu Centra odlučio da se ponovi postupak i kontrola je utvrdila još više obaveza te je Centru 26.12.2019. naloženo da uplati 1.478.425,36 KM duga. Vrijeme i način nastanka poreske obaveze nisu se mijenjali u odnosu na 2013. godinu, ali je visina duga porasla zbog detaljnije kontrole i protoka vremena”, naveo je Pavlović.

Prema njegovim riječima, Centar nije ispoštovao odluku svog Upravnog odbora da se odjavi sa liste zdravstvenih osiguranika Centra 386 lica u periodu od 2007. do 2012. godine, čime bi se znatno smanjio dug, nego je taj proces odjave počeo tek 2015. godine, a nije prihvaćen ni prijedlog Ministarstva finansija da se obaveza reprogramira.

“Neko je svjesno ovaj problem, koji sada imaju grad i građani, gurao pod tepih i štitio neke ljude koji su bili odgovorni za ove postupke. Neću da licitiram ni o jednom imenu. To nije na meni kao gradonačelniku da radim nego je to posao kojim treba da se bavi MUP. Ako Poreska uprava krene u prinudnu naplatu, ukupan iznos duga se povećava za pet odsto, a to je dug grada jer se Centar finansira iz budžeta grada. Doći će do blokade računa grada koji sada nema ni 600.000 KM, a kamoli 1.600.000 KM, te do blokade svih preduzeća koja se oslanjaju na grad”, istakao je Pavlović.

On je dodao da je žalbeni postupak u toku i da ne očekuje da će Ministarstvo finansija donijeti odluku drugačju od prethodnih jer su, kako kaže, dva puta radili isti posao, te da bi jedino rješenje bilo da se sa Poreskom upravom i Ministarstvom finansija razgovara o reprogramu.

“Nedopustivo je da je prethodna vlast mogla uraditi ovo svima nama i našim građanima, da iz dana u dan nalazimo sve veće i veće dugove i probleme koji postoje. Morali smo da na ovakav način obavijestimo našu javnost da vidi da pored deficita koji smo zatekli, sudskih presuda od oko milion maraka koje su nas zatekle u ovih šest mjeseci, imamo i 1,6 miliona koje Poreska uprava potražuje od grada”, zaključio je Pavlović.

Vršilac dužnosti direktora Centra za socijalni rad Milorad Radić izjavio je da je dolaskom na ovu funkciju u februaru ove godine zatekao poresko rješenje za plaćanje poreskog duga od 1.478.425,36 KM koje je u žalbenom roku.

“Taj poreski dug je nastao u periodu 2007-2012.godine za neplaćene doprinose za zdravstveno osiguranje korisnika Centra za socijalni rad”, rekao je Radić dodajući da je iznos glavnog duga 679.098,99 KM i kamata 799.326,37 sa 30.12.2019.godine.

“I dalje čekamo odgovor na žalbu. Ovo još nije pravosnažno jer nije donesena odluka po žalbi na rješenje o dugu”, rekao je Radić.

On je naveo da je u dokumentaciji ustanove našao komunikaciju iz 2019. godine između Centra za socijalni rad i Ministarstva finansija o plaćanju duga u ratama, ali da za taj postupak Gradska uprava nije dala saglasnost, a bila je potrebna takva vrsta garancije.

“To nije realizovano, po meni, po savjetu iz Gradske urpave, što je napravilo veliku štetu. Ukupan budžet za funkcionisanje Centra je 1,2 miliona KM, a kamate na dug idu i dalje svakodnevno, tako da je dug sada gotovo jedan i po godišnji budžet Centra”, dodao je Radić.

prijedorgrad.org