Odigran je i veliki derbi između Omarske i Slobode iz Mrkonjić Grada. Na kraju je završeno 1-1, rezultat koji više odgovara Omarskoj, jer je zadržala velikih 6 bodova prednosti pet kola prije kraja (uz utakmicu manje), ali ipak ostaje gorak ukus remija kod domaćih fudbalera jer su stvorili mnogo više prilika i zaslužili su da pobijede i da proslave pobjedu sa svojim vjernim simpatizerima.

Prije svega, treba reći da je derbi opravdao sva očekivanja, lijepo i toplo vrijeme, dobar teren, dvije odlične ekipe koje su se nadigravale svih 90 minuta, mnogo prilika, golovi, sjajne odbrane, propuštene šanse i na kraju remi. Gledaoci nisu mogli gledati utakmicu sa tribina, ali se izvan stadiona skupilo zaista dosta navijača Omarske koji su pružili veliku podršku domaćim igračima.

Lijepo je bilo vidjeti mnogobrojne bivše igrače, ali i sve mještane Omarske i okolnih sela koji su svojski podržali svoj klub. Bio je zaista pravi praznik fudbala u Omarskoj.

Prije samog početka utakmice uručeni su prigodni pokloni Romanić Darku i treneru Vuleti. Darko je odigrao dvije stotu utakmicu za Omarsku, a Vuleta je obilježio deset godina na klupi Omarske.

Omarska je mnogo bolje odigrala prvo poluvrijeme. Krenula je mnogo bolje i svih 45 minuta vršila pritisak ka golu gostiju, koji se očigledno nisu snašli. Prvu priliku je propustio Krecelj koji je iz izgledne situacije šutirao iznad gola.

U 29.minutu Omarska je povela. Rosić je ušao u šesnaesterac iskosa sa lijeve strane, golman je izblokirao njegov udarac, lopta se odbila do Krecelja, koji je vrlo vjerovatno i fauliran, ali sudija Railić nije pokazao na penal jer se lopta odbila do Panića koji ju je plasirao u nebranjenu mrežu za veliko slavlje domaćih igrača i simpatizera.

Nakon toga, Omarska propušta dvije kolosalne prilike. Prvo je Panić proigrao Krecelja na petercu, ali je Anando sa samo pet metara, potpuno neometan, šutirao direktno u golmana Kačavendu. Samo nekoliko minuta kasnije nakon centaršuta iz kornera, Romanić Dragan je ostao potpuno usamnjen na zadnjoj stativi, ali nije uspio zahvatiti loptu i uduplati vođstvo Omarske. Tako je Omarska propustila priliku da dotuče protivnika u prvom poluvremenu, te riješi utakmicu, ali i čitavo prvenstvo.

Sloboda u prvom poluvremenu nije ozbiljnije ugrozila gol Omarske, ali u drugom poluvremenu situacija se promjenila. Sloboda je preuzela inicijativu i prebacila težište igre na polovinu Omarske. Sloboda nije stvarala nekakve stopostotne šanse, ali je ipak uspjela izjednačiti u 64.minutu. Može se reći ni iz čega. Mrzić je primio jednu loptu u šesnaestercu, izborio se za poziciju i fantastično šutirao u same rašlje gola Omarske, te izjednačio na 1-1. U tom momentu je čak djelovalo da su gosti preuzeli potpuno kontrolu nad igrom i da su bliže pobjedi.

Do kraja je viđena potpuno otvorena igra, jer su obje ekipe krenule po sva tri boda. Ipak, Omarska je stvorila tri-četiri stopostotne šanse, a sa druge strane Sloboda je imala dva dobra šuta sa distance koja je je Jokić iskusno ukrotio.

U 73.minutu Krecelj je proigrao Rosića, koji je ušao u šesnaesterac, ali je golman Slobode zaustavio njegov udarac. U 78.minutu Panić je sam pred golmanom gostiju, ali Kačavenda brani i njegov udarac.

U 80.minutu, mnogo bure. Zdjelar je uposlio Krecelj koji je postigao gol za erupciju oduševljenja, ali je pomoćni sudija poništio gol zbog ofsajda. Svi u Omarskoj su ubijeđeni da je pomoćni sudija pogriješio, ali ta se odluka nikad neće promjeniti, to je jedino sigurno. Samo pet minuta kasnije Krecelj je ponovo sam pred Kačavendom i ovaj put bio uspješniji. Gosti su do kraja stihijski pokušavali doći do drugog gola, izveli su dva kornera, ali bez ozbiljnije opasnosti po gol Omarske i ostalo je 1-1.

Kada se sve sabere, Omarska je napravila vjerovatno i odlučujući korak za titulu, jer joj u poslednjih pet kola potrebno 7 bodova za teoretsko osvajanje titule. U sledećem kolu Omarska gostuje u Šamcu, a Sloboda je slobodna.

Omarska: Sloboda (Mrkonjić Grad) 1:1

Strijelci: Panić ‘29 – Mrzić ‘64
Sudija: Railić Aleksandar (Derventa)
Žuti kartoni: Grahovac, Anđić, Krecelj, Zdjelar (Omarska) Đaković, Maksimović(Sloboda)

Omarska:
Jokić 6,5, Marmat 6,5, Romanić Dragan 6,5, Romanić B 6,5, Anđić 6,5, Grahovac 6,5, Vračar 6 (Romanić N Dejan -), Romanić Darko 6,5, Panić 7, Rosić 6 (Zdjelar -), Krecelj 6,5 (Ratković M -)
Trener: Milenko Vuleta

Sloboda:
Kačavenda 7, Zec 6,5, Lazendić 6,5, Domuzin 6,5, Vučković 6,5, Nikić 6 (Vuković 6,5), Janković 6,5, Mrzić 7, Đaković 6 (Soldat -), Mirković 7, Maksimović 6,5
Trener: Mirković Igor

fkomarska.com