Učesnici sastanka o sprečavanju incidenata i krivičnih djela počinjenih iz mržnje i predrasuda, koji je u Prijedoru organizovao OEBS, pozvali su predstavnike navijačkih grupa na saradnju i poručili im da im žele biti sagovornici, a ne protivnici.

Inspektor Policijske uprave Prijedor Zoran Inđić rekao je da je želja ove uprave da uvjeri navijače da policija nije protiv njih.

“To si naši sugrađani. Naša poruka je da želimo da svi zajedno učestvujemo u rješavnju pitanja, kao što su, ne samo neprimjereni grafiti, nego i svaka vrsta nasilja”, istakao je Inđić.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković istakao je da se ovakvi sastanci organizuju da bi se poboljšala saradnja i pozitivno uticalo na bezbjednost.

Draško Đenadija iz Foruma za bezbjednost zajednice grada Prijedora rekao je da bi dobro bilo da sportski kolektiv ili sami navijači budu domaćini narednog skupa o ovoj temi i da bi trebalo obezbijediti i veće prisustvo vođa i članova navijačkih grupa.

Načelnik PU Prijedor Sretoja Vujanović rekao je da je imao uvjeravanja da će se navijači odazvati na poziv za učešće u ovom skupu, kao i da je bilo nekoliko pokušaja tokom ove godine da se organizuju sastanci sa navijačima.

“Možda postoji pogrešno mišljenje da ćemo ih proglasiti za odgovorne ili preduzeti mjere protiv njih, ali nama nije cilj da navijače kritikujemo, već da ih privučemo i privolimo na razgovor s ciljem da uništimo govor mržnje, da ne vidimo kukaste krstove, nego navijačke grafite na primjerenim mjestima”, naglasio je Vujanović.

Predstavnik OEBS-a Željka Mirković rekla je da već šest godina djeluje mreža nevladiniih organizacija i pojedinaca Koalicija za borbu protiv mržnje “Prva tolerancija” Prijedor i da će OEBS podržati aktivnosti na uklanjanju uvredljivih i izradi afrimativnih grafita u skladu sa Akcionim planom sprečavanja incidenata i krivičnih djela počinjenih iz mržnje i predrasuda koji Prijedor ima od 2017. godine.

“Praksa je pokazala da je, kada se prekreči uvredljivi grafit, najbolje da se uradi neki lijep grafit, jer ako se samo prekreči, to je površina za novi govor mržnje”, dodala je Mirkovićeva.

Predstavnici Fudbalskog kluba “Rudar” iz Prijedora predložili su da se unutrašnji zidovi gradskog stadiona koriste za navijačke grafite, a načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti grada Monja Kasalović rekla je da će zatražiti saglasnost Gradske uprave za to.

Vođa prijedorskih navijača Fudbalskog kluba “Partizan” iz Beograda Igor Suvajac rekao je da je ova navijačka grupa registrovana i da za sve svoje grafite ima saglasnost zajednica etažnih vlasnika objekata na čijim fasadama su ih postavili, ističući da to plaćaju vlastitim novcem.

“Od Grada smo novac tražili samo da pokrije troškove prevoza kada su `Partizanovu` evropsku utakmicu zbog kazne mogli gledati samo mlađi od 14 godina. Tada smo iz Prijedora vodili stotinu djece i mi smo obezbijedili lanč pakete da djeca ne potroše ni marku i bila su među 22.000 navijača do 14 godina”, kaže Suvajac.

On je rekao da je nekada bilo više zdravog rivaliteta među navijačkim grupama, da su njega na utakmice vodile komšije “Zvezdaši”, a da se danas komunicira “šipkama i lancima”.

“Druga grupa navijača nam je uništila grafite. Moji su tražili da i mi njihove prešaramo, ali ja nisam bio za rat grafitima. To jeste ogroman problem i svi zajedno moramo da ga rješavamo. U ovom gradu ima samo nekoliko ljudi koji prave probleme, a koji su instruisani iz nekih drugih lokalnih zajednica – Bijeljine, Beograda i Teslića”, naveo je Suvajac.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Odjeljenja za saobraćaj, komunalne poslove, zaštitu životne sredine i imovinsko-pravne odnose, Srpske pravoslavne crkve, “Prve tolerancije”, Omladinskog savjeta grada Prijedora.

Od navijačkih grupa pozivu se nisu odazvali navijači “Rudara” – “Alkohol bojsi”, niti “Crvene zvezde” – “Koprenedri”.

SRNA