Agencija za ekonomski razvoj grada Prijedora “Preda-PD” dobila je nagradu “Kapetan Miša Anastasijević” kao najbolja razvojna agencija u Republici Srpskoj.

Na svečanosti koja je održana juče u Naronom pozorištu Republike Srpske priznanje je primio vršilac dužnosti direktora Agencije Aleksandar Drljača.

Nagrada “Kapetan Miša Anastasijević”, koja se u Srbiji dodjeljuje već 20 godina, od 2016. godine dodjeljuje se i u Republici Srpskoj, u okviru Sporazuma o specijalnim paralelnim vezama Srpske i Srbije u okviru projekta “Put ka vrhu”.

Miša Anastasijević živio je u 19. vijeku, smatra se pionirom srpskog preduzetništva, a istovremeno je bio veliki filantrop i zadužbinar.

Inače, ovo nije prvi put da ovo priznanje dolazi u naš grad.

Naime, 2016. godine nagradu “Kapetan Miša Anastasijević” za najboljeg gradonačelnika dobio je Marko Pavić, tadašnji prvi čovjek Prijedora.

Osim Agencije za ekonomski razvoj grada Prijedora “Preda-PD”, priznanja su dobili i ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić za razvojne projekte prosvjete i kulture Srpske, Rudnik i Termoelektrana “Stanari” kao najbolja kompanija, Univerzitet Istočno Sarajevo za savremeno obrazovanje i evropske standarde, šef Katedre za mehaniiku i konstrukcije Mašinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Milan Tica za međunarodne standarde u obrazovanju mladih, Enisa Betko kao lider ženskog preduzetništva u BiH, “Gas promet” iz Istočnog Sarajeva za korporativne i društvene odgovornosti, delegat u Domu naroda parlamenta BiH Lazar Prodanović za izgradnju i unapređenje društvenog ambijenta u Republici Srpskoj, Drago Malinović iz preduzeća “Komerc – mali” Prnjavor za lidera održivog razvoja Srpske, načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo LJubiša Ćosić za najbolju lokalnu samoupravu, redovni profesor Univerziteta u Banjaluci Duško Vejnović za stručni i naučni doprinos razvoju Republike Srpske, dekan Mašinskog fakulteta u Beogradu Radivoje Mitrović za unapređenje visokog obrazovanja u regionu, direktor Doma zdravlja iz Lopara Želimir Nešković za kvalitet i unapređenje zdravstvene zaštite, vlasnik “Škrebić kompanije” Dragutin Škrebić za životno djelo u privredi i društvenom angažovanju, firma “Fruktum” iz Priboja kod Lopara za najbolji agrar Srpske, Fabrika radijatora “Termal int” Lopare za najbolji kvalitet, Goran Gajić za najbolji porodični biznis, Nacionalni park “Sutjeska” za prezentaciju turističkih i razvojnih potencijala Srpske, rektor banjalučkog Nezavisnog univerziteta Zoran Kalinić za kvalitet i viziju visokoškolskog obrazovanja, Jakov Galić kao najbolji preduzetnik Srpske, publicista iz Loznice Vladimir Mitrović za angažovano informisanje i istinoljubivost pisane rječi, te vodeničar Anđelko Delić za očuvanje tradicije starih zanata.

Priredio – www.prijedordanas.com