Učenice Gimnazije “Sveti Sava” iz Prijedora Jovana Stojisavljević i Ana Aramanda osvojile su četvrto i peto mjesto na konkursu za originalan učenički rad, u okviru 11. Međunarodne konferencije o nastavi fizike u srednjoj školi u Aleksincu.

Prijedorske gimnazijalke predstavile su se radovima “Camera potencia” i “Eksperiment baricentra“.

“Na ideju za eksperiment došla sam iz čiste ljubavi prema fotografiji. Eksperiment se zove ‘Camera potencia’. Prošle godine sam takođe učestvovala sa eksperimentom ‘Deficit pritiska vodene pare’. Oba puta sam ušla u uži krug na takmičenju i završila kao četvrtoplasirana”, rekla je učenica četvrtog razreda Jovana Stojisavljević.

Kako kažu, prezentacija i odbrana eksperimenata jesu bile stresne, ali i zabavne.

“Mene je odmalena privlačila astrofizika, tako da sam eksperiment planirala više mjeseci. Uspjela sam ga realizovati u roku od tri dana. Eksperiment koji sam predstavila je u vezi baricentra i kako to funkcioniše. Zadovoljna sam petim mjestom, s tim da se nadam da ću naredne godine isto proći i imati još bolji plasman”, rekla je učenica drugog razreda Ana Aramanda.

Profesor fizike Saša Komšić navodi da je zajednička priprema kratko trajala, gd‌je se on kao nastavnik upoznao sa njihovim idejama i gd‌je im je pružio prijateljske savjete.

“Nekoliko godina, sa velikim zadovoljstvom kao profesor učestvujem na toj konferenciji i u posljednjih pet ili šest godina u okviru te konferencije organizuje se konkurs za originalni učenički eksperimentalni rad. Učenici koji prođu u uži izbor, budu pozvani da prezentuju svoj rad, da objasne rad sa strane fizike. Ja sam, najblaže rečeno, prezadovoljan načinom na koji su Ana i Jovana prezentovale svoje radove i znanjem fizike koje su pokazale kao i samim nastupom pred komisijom”, rekao je profesor Komšić.

Na međunarodnoj konferenciji radove iz fizike predstavili su autori iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Hrvatske.

Prisutni su bili i gosti iz Češke, Slovačke i Grčke.

kozarski.com