Organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila grada Prijedora u utorak, 30. aprila, polaganjem vijenaca i služenjem pomena obilježiće 32 godine od pogibije dvadesetogodišnjeg policajca Radenka Đape iz Gornjeg Jelovca, prve žrtve u Odbrambeno-otadžbinskom ratu u Prijedoru.

Potpredsjednik ove organizacije Slaviša Knjeginjić rekao je da je 30. april 1992. vrlo značajan datum za Prijedor i da je promijenio istoriju ovog grada.

“Po mom ličnom viđenju, tog se dana desilo podmuklo ubistvo, mučki, s leđa, i dan-danas se pitam zašto. To je bio pucanj u mir pod Kozarom”, rekao je Knjeginjić Srni.

On je podsjetio da su se ubistva dešavala i u drugim sredinama – Doboju, Brodu, Sarajevu, te da se u tome može prepoznati nastojanje tadašnje centrale Stranke demokratske akcije da izazove sukobe.

“Bilo je u drugim mjestima takvih događaja, ali mnogi gradovi su prošli mirnije u svemu ovome od Prijedora. U ratu gdje god je bila većina, manjina je prošla lošije. Međutim, u Prijedoru je bilo približno jednako Srba i muslimana, koji su ovdje imali takođe dvije brigade, a tadašnja 43. brigada bila je na ratištima i Slavoniji, dakle van Prijedora, i nekome nije odgovaralo da se ovdje mirno završi”, ocijenio je Knjeginjić.

On smatra da je nekome bio cilj da se i u Prijedoru otvori front, da je ubistvo policajca Radenka Đape trebalo da bude okidač, te da se na tome nije stalo budući da su 22. maja uspijedila ubistva vojnika JNA na Hambarinama i 30. maja napada paravojnih formacija na grad.

“Evo i nakon 32 godine ni za jedan od tih događaja u nemamo sudske epiloge. Taj maj je bio za Srbe mjesec tuge i stradanja u kontinuitetu. To će uticati i na kasnija dešavanja u ovom gradu, ali, uvijek kažem, ne može jedna strana biti u krivu, jedna u pravu. Svi smo i krivi i pravi”, istakao je Knjeginjić.

On je naglasio da je Prijedor u ratu mogao proći daleko mirnije i da je potenciranje sukoba bilo nepotrebno, te da iz stradanja mladog Đape treba izvući pouku da se građani ne moraju o svemu slagati, ali mogu razgovarati, dogovarati se, razumjeti jedni druge, sve u miru.

“Obilježavanje nije i ne smije biti guranje prsta u oko nego uvijek i samo opomena da se ne ponovi. Ne smije tu biti mjesta ni politici, nego porodicama i poštovaocima stradalih. I mlađim, koji nisu bili svjedoci događaja, da znaju koliko je mnogo ljudi stradalo i da nijedan rat ne valja”, zaključio je Knjeginjić.

Vijenci će biti položeni u 11.00 časova.

SRNA