sah-18prvenstvo rs-kraj (1)Majstorski kandidat Slobodan Kuzmanović, član Šahovskog kluba „Mladost“ iz Teslića, osvojio je prvo mjesto sa 5,5 poena na 18. pojedinačnom seniorskom prvenstvu Republike Srpske, održanom u Motelu „Atlantis“ u Prijedoru. Takmičenje, koje se odvijalo četiri dana u sedam kola po švajcarskom sistemu, donijelo je novi kvalitet, jer je na njemu učešće uzelo dosta mladih igrača, a nastupile su i dvije dame.

-Do sada nisam imao zapaženijih rezultata na prvenstvima RS, veće domete ostvarivao sam u ubrzanom šahu. Na izuzetno jakom međunarodnom turniru u Žepču osvojio sam treće mjesto sa sedam pobjeda i dva poraza u devet kola, a u Prijedor došao i pomalo slučajno, jer se bavim i suđenjem, a u Banji Vrućici održavalo se radničko takmičenje u šahu. Trijumfovao sam u prvih pet partija, čime sam i nagovijestio da bi mogao stići do titule, što sam na kraju i ostvario – rekao je skromni Kuzmanović, zaposlen u JP „Šume Srpske“, koji je, pored teslićkog kluba, branio i boje „Ljubića“ (Prnjavor), „Kaise“ (Banjaluka), te igrao u Srbiji za „Romantičare“ iz Beograda.

Drugoplasirani je, predvodeći grupu od pet učesnika sa po pet poena, po najboljem dodatnom kriterijumu, Sandro Mikanović, koji je predsjednik svog kluba „Velemajstor“ iz Brčkog, a najprijatnije iznenađenje od domaćih predstavnika priredio je trećeplasirani Emir Hadžipašić, član Šahovske sekcije „Kozara“ pri istoimenom kulturno-umjetničkom društvu u Donjoj Ljubiji.

-Zadovoljan sam plasmanom na turniru koji je, iako bez mnogih zvučnijih imena imao jaku konkurenciju i održan je u odličnoj organizaciji i uslovima. Potajno sm se nadao da bi možda mogao biti i prvi, ali i ovo je za mene veliki uspjeh – istakao je Hadžipašić.

sah-18prvenstvo rs-kraj (3)Na kraju prvenstva, održanog u organizaciji Šahovskog saveza Republike Srpske, a pod pokroviteljstvom gradonačelnika Prijedora Marka Pavića, uručene su novčane nagrade za 15 najuspješnijih, u rasponu od 600 do 50 maraka, a najniži iznos dobili su najmlađi učesnik, sedmogodišnji Slobodan Pistalović („Velemajstor“ Brčko) i najstariji, Risto Jelisavac (73) iz ŠK „Rudar“ (Prijedor), tehničkog organizatora turnira.

Rezultati
6.kolo:
Hadžipašić-Kuzmanović remi, Mikanović-N.Aleksić remi,Klajić-Juić remi,Popović-B.Maksimović 1:0, Tomić-Narančić remi, Đukić-Ćelica 1:0, M.Maksimović-Krgović remi,Bakić-Jaćimović remi, B.Simić-Šikman 0:1, M.Simić-Draganović 0:1,Kondić-Javorić 0:1, Đurić-Karajica 0:1, Šurlan-Mutić 1:0, Pistalović-Stupar 0:1, Vasiljević-Mastikosa 0:1, Kočalović-D.Aleksić remi, Vojvodić-Gajić 0:1,Jelisavac-Bekan 1:0.

7.kolo:
Kuzmanović-Popović 0:1, Mikanović-Hadžipašić remi, Juić-Đukić 0:1, N.Aleksić-Kljajić 1:0, Narančić-M.Maksimović 1:0. Krgović-Šikman remi, Jaćimović-Tomić 1:0, B.Maksimović-Draganović 0:1, Čelica-Bakić 1:0, Javorić-Đurić 1:0, Stupar-Šurlan 1:0, Mastikosa-Kondić 1:0, Jelisavac-B.Simić 1:0, Karajica-M.Simić 0:1, D.Aleksić-Gajić 1:0, Mutić-Kočanović 1:0, Vojvodić-Pistalović 0:1, Bekan-Vasiljević 0:1.

sah-18prvenstvo rs-kraj (4)KONAČAN PLASMAN
Slobodan Kuzmanović (Mladost, Teslić) 5,5, Sandro Mikanović (Velemajstor), Emir Hadžipašić (ŠS Kozara), Zoran Popović (Srbac), Boris Đukić (Rudar) i Neven Aleksić (Panteri, Bijeljina) po 5 poena, Sulejman Draganović (ŠS Kozara), Vlado Narančić (Srbac) i Sara Jaćimović (Slavija, Istočno Sarajevo) po 4,5, Nedeljko Kljajić (Ribnik), Ranko Juić (Kaisa, Banjaluka), Veselin Krgović (Mladost), Igor Javorić (Rudar), Drago Šikman (Rudar), Savo Čelica (Rudar) i Nebojša Stupar (Rudar) po 4, Mladen Tomić (Rudar), Maša Maksimović (Škola šaha „Skakač“, Banjaluka), Mladen Simić (Kaisa) i Nemanja Mastikosa (Rudar) po 3,5, Bojan Maksimović (ŠŠ „Skakač“), Aleksandar Bakić („Una“, Kozarska Dubica), Miloš Mutić (Rudar), Goran Đurić (Kneževo), Mirko Šurlan (Kaisa), Risto Jelisavac (Rudar) i Darko Aleksić (Rudar) po 3, Radomir Kondić (Kaisa), Slobodan Pistalović (Velemajstor) i Božidar Simić (Kaisa) po 2,5, Armin Kočanović (ŠS Kozara), Mladen Karajica (Rudar), Aleksandar Gajić (Rudar) i Darko Vasiljević (Rudar) po 2, Nikola Vojvodić (Rudar) 1 i Branko Bekan (Rudar) sa 0,5 poena.

ZADOVOLJAN RADE JAVORIĆ
Novčane nagrade je ispred Takmičarske komisije ŠS RS dodjeljivao Prijedorčanin Stanimir Trivunović, a najboljima, koji su dobili i diplome, kao i pobjednički pehar novom šampionu predao je Rade Javorić, predsjednik ŠK Rudar, član Izvršnog odbora ŠS RS i direktor turnira.

-Možemo biti zadovoljni, jer je prvenstvo proteklo bez bilo kakvih intervencija sudija, a raduje da je bilo dosta mladih igrača. Jedini smo u regionu koji im pružamo priliku još u najranijem dobu i vjerujemo da će ih sljedeći put biti još više. Istakao bih i druženje tokom četiri dana, tako da, vjerujem kao i ranije svi šahisti sa pozitivnim utiscima odlaze iz Prijedora – rekao je Javorić.

ZAHVALNI STOJANOVIĆ
Član IO ŠS RS Vlado Stojanović, zamjenik glavnog sudije Neđe Ilića (obojica su međunarodne sudije) još jednom se zahvalio gradonačelniku Paviću, ne krijući da bez njegovog razumijevanja ne bi bilo ni održano posljednje ovogodišnjeg takmičenje iz Kalendara saveza, koji, zbog teške materijalne situacije, ali i poplava, nije bio u mogućnosti da izdvoji ni marku.

N.Đerić/A.Drakulić
sah-18prvenstvo rs-kraj (2) sah-18prvenstvo rs-kraj (5)