igraonica i rodjendaonica (1)U Prijedoru je danas otvorena nova igraonica i rođendaonica za najmlađe „Balkan“ koja se nalazi u šetališnoj zoni na Trgu majora Zorana Karlice i prva je koja nije u sastavu hipermarketa.

Osim takozvanog lavirinta – igraoničkog prostora sa raznim sadržajima na više nivoa zaštićenog mrežom, nova igraonica ima i bazen sa loptama, prostor za posluženje hrane i pića, a njena prednost je u odnosu na postojeće igraonice što je fizički odvojena od dijela ugostiteljskog objekta u kojem je dozvoljeno pušenje.

Time je grad dobio četvrtu igraonicu i rođendaonicu u zatvorenom prostoru. Nijedna od njih nije zasebno pravno lice, nema zaposlene animatore niti vaspitače niti je registrovana po Zakonu o predškolskom obrazovanju, nego je prateći sadržaj uz kafiće ili restorane.

Prijedorske igraonice i rođendaonice djeca koriste pojedinačno ili organizovano, ali isključivo uz pratnju roditelja ili drugih odraslih osoba. U neke od njih druga djeca mogu dolaziti i dok je u toku nečiji rođendan, a neke su u to vrijeme zatvorene za druge goste.

igraonica i rodjendaonica (2)Slavljenici rođendana uglavnom ne plaćaju zakup igraonice, nego se sa vlasnicima lokala dogovaraju o korištenju usluga hrane i pića. Neke igraonice nude i dodatne sadržaje kao što su klovnovi, mađioničari ili fejs pejnting.

U ljetnom periodu više ugostiteljskih lokala u gradu ima dječije igraonice na otvorenom, a od ove godine popularne su i proslave dječijih rođendana u novoosnovanom konjičkom klubu u Prijedoru.

Za razliku od gradova veličine Prijedora, gradovi poput Sarajeva, Beograda i Zagreba imaju igraonice i rođendaonice registrovane kao posebna pravna lica kojima je to jedina djelatnost i u kojima sa djecom ne borave roditelji nego animatori ili vaspitači.

One, smještene u velikim tržnim centrima, finansiraju se dijelom od prodavnica koje se nalaze u tom centru i imaju koristi od plaćanja rada igraonice jer im odgovara da su roditelji što slobodniji prilikom kupovine i da imaju što više vremena za kupovinu.

igraonica i rodjendaonica (3)Tako neke igraonice djecu primaju besplatno na jedan ili dva sata, a svaki naredni sat se naplaćuje po cijeni do 10 KM na sat, dok pojedine uopšte ne naplaćuju boravak djece u njima, ali ga vremenski ograniče, uglavnom na dva sata.

U ovim igraonicama roditelji prilikom dovođenja djece ostavljaju lične karte i brojeve mobilnih telefona.

Većina igraonica ima liste čekanja i ograničen kapacitet po broju djece, te njihovo osoblje poziva roditelje s liste čekanja u momentu kada nekom djetetu istekne vrijeme.

Boravak u igraonicama izvan tržnih centara naplaćuje se po satu, a neke od tih igraonica su ujedno i privatni dječiji vrtići, namijenjeni uglavnom djeci roditelja koji rade u smjenama i u dane vikenda i praznika i kojima stoga uobičajeno radno vrijeme javnih predškolskih ustanova ne odgovara.

Neke od igraonica u većim gradovima imaju video nadzor i aplikacije za smartfone uz pomoć kojih roditelji mogu gledati svoje dijete sve vrijeme dok je u igraonici.

Tekst – SRNA
Foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com
igraonica i rodjendaonica (4)