Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske podijelilo je u prošloj godini skoro četvrt miliona maraka za razvoj turizma, a najveći pojedinačni iznos dobio je košarkaški klub „Igokea“ za organizaciju međunarodnog košarkaškog turnira.

Naime, klub iz Laktaša pomognut je sa 30.000 maraka budžetskog novca.

Istu sumu dobio je i Ferijalni savez za organizaciju „OK festa“, kao i Omladinska organizacija „Puls“ iz Prijedora za festival „Nektar garden Fest“.

Za ova tri događaja, odluku o dodjeli novca je donijela Vlada Republike Srpske, dok prema važećem pravilniku, iznose do 5.000 maraka svojom odlukom mogao da raspoređuje resorni ministar Denis Šulić.

On je svojim potpisom odobrio i finansijski podržao 43 projekta, od kojih je većina lokalnog karaktera.

Tako je sa hiljadu maraka Šulić podržao „Bik Fest“ u mjesnoj zajednici Sitneši kod Srpca. Riječ je o skupu mještana čiji je glavni cilj i ideja pojesti pečenog bika, koji se cijeli dan vrti na ražnju.

I sam ministar je bio na ovoj manifestaciji sa koje je poručio da se lično uvjerio u entuzijazam i upornost mještana koji se svesrdno trude da sačuvaju kontinuitet ovog događaja.

“Na ovaj način čuvamo istinske vrijednosti i tradiciju. Bik fest ima važnost i sa turističkog aspekta ali je najveći značaj u okupljanju naroda. Drago mi je što je posjećenost velika i nadam se da će rasti iz godine u godinu”, rekao je krajem maja prošle godine Šulić.

Ministar je sa isto novca pomogao i organizatorima kotlićijade „Krušik“ u Gradišci dok je za jagnjijadu u Bijeljini, koju je organizovao konjički klub „Vranac“ iz Bijeljine dao 5.000 KM.

Šulić je učestvovao sa 600 maraka za snimanje pjesme „Za tvoju ljubav“ koje je planiralo snimati udruženje građana „Potkozarje kroz vrijeme“ iz Gradiške.

Takođe, ministarstvo na čijem je čelu dalo je 5.000 maraka za projekat utvrđivanja performansi konja i trku u Kneževu, konjičkom klubu „Ždralin“ iz Kneževa.

Ministarstvo: Novac utrošen namjenski
U Mministarstvu trgovine napominju da su dobitnici sredstava u obavezi da novac troše namjenski.

„U skladu sa odredbama Uredbe o uslovima i kriterijumima za dodjelu namjenskih sredstava za razvoj turizma dobitnici sredstava su u obavezi da dodijeljena sredstva pravdaju skladu sa dostavljenim projektnim aktivnostima u rokovima definisanim ugovorom, što su dobitnici sredstava kojima su sredstva uplaćena i projekti realizovani i dostavili kroz formalne izvještaje o utrošku doznačenih sredstava“, poručili su oni.

capital.ba