Gradska organizacija Crvenog krsta Prijedor zatražila je od Gradske uprave ustupanje u trajno vlasništvo prostora datog na korištenje, a po uzoru na mnoge lokalne zajednice u Republici Srpskoj u kojima je ove humanitarna organizacija vlasnik radnih prostora jedan kroz jedan.

Godine 2018. prijedorski Crveni krst dobio je na korištenje novi prostor u naselju Pećani koji je vlastitim sredstvima u potpunosti uredila Gradska uprava, a u međuvremenu je pridodata i dodatna kvadratura susjednog prostora namijenjenog za skladištenje humanitarne pomoći.

“S obzirom na to da su predmetni prostori u vlasništvu grada, bilo bi dobro da se obezbijeđeni prostori Crvenom krstu odlukom Skupštine grada Prijedora konačno prevedu u trajno vlasništvo”, navodi se u izvještaju o radu ove organizacije za 2023. godinu.

U dokumentu se apeluje na primjenu Zakona o Crvenom krstu kad je u pitanju ubiranje prihoda od prodaje ulaznica, kompakt diskova i slično.

“Još se čeka dopuna Zakona gdje bi bio riješen kontrolor”, dodaje se u izvještaju.

Ističe se pozitivan primjer Prijedora koji je dobio Ulicu dobrovoljnih davalaca krvi.

“Stalnim apelom o potrebi uključivanja što većeg broja davalaca u najhumaniju porodicu i zakonskim vraćanjem mnogih beneficija obezbijeđenih za dobrovoljne davaoce krvi, smatramo da smo i lani uspjeli održati približno traženi procenat od tri odsto davalaca na ukupan broj stanovnika u Prijedoru”, stoji u izvještaju.

Prijedorski Crveni krst lani je imao 181.375 KM prihoda, gdje je učešće grada najveća stavka – 100.000 KM. Slijede prihodi od programa prve pomoći za vozače /70.684 KM/, od prodaje markica i članarina /4.124 KM/, od primjene Zakona o crvenom krstu /2.239 KM/, te raznih dotacija /4.328,78 KM/, dok su rashodi iznosili 180.760,98 KM odnosno poslovanje je u plusu za 615 KM.

SRNA