Suđenje Marku Munjizi iz Prijedora za krivično djelo ucjene na štetu vršioca dužnosti direktora Investiciono-razvojne banke /IRB/ Republike Srpske Dražena Vrhovca, odgođeno je zbog bolesti sudije, rečeno je danas novinarima u prijedorskom Osnovnom sudu.

Prijedor: Munjiza se izjasnio da nije kriv za ucjenu rukovodioca IRB-a

Početak glavnog pretresa bio je zakazan za danas, a novi termin biće određen po povratku sudije sa bolovanja.

Munjiza se pred ovim sudom, 23. marta, prošle godine, izjasnio da nije kriv za krivično djelo koje mu Okružno javno tužilaštvo Prijedor stavlja na teret.

Uhapšen Marko Munjiza zbog sumnje da je ucjenjivao direktora IRB-a – FOTO/VIDEO

U optužnici Okružnog javnog tužilaštva Prijedor navodi se da je Munjiza u januaru prošle godine zaprijetio Vrhovcu da će nastaviti iznošenje određenih informacija i objavljivanje novih članaka ukoliko ga ne zaposli u Agenciji za istrage i zaštitu BiH ili mu, umjesto toga, ne da 100.000 KM.

Uhapšen zbog ucjene “teške” 10.000 KM: Prijedorčanin Marko Munjiza zaslužan za smjenu Pavlovića pao nakon tajne istrage

Oštećeni je 27. januara 2022. predao optuženom 10.000 KM avansa u prethodno obilježenim novčanicama, a neposredno nakon primopredaje pripadnici Uprave za organizovani i teški kriminalitet uhapsili su Munjizu koji je proveo mjesec dana u pritvoru.

U Prijedoru uhapšen Marko Munjiza – FOTO

Krivičnim zakonikom Republike Srpske propisana je kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina za onoga ko, u namjeri da sebi pribavi protivpravnu imovinsku korist, zaprijeti drugom da će protiv njega i njemu bliskih lica otkriti nešto što bi škodilo njihovoj časti i ugledu i time ga prinudi da nešto učini na štetu svoje imovine.

SRNA
Foto – ilustracija