Marko Munjiza iz Prijedora izjasnio se danas pred Osnovnim sudom u ovom gradu da nije kriv za krivično djelo ucjena na štetu vršioca dužnosti direktora Investiciono-razvojne banke Republike Srpske Dražena Vrhovca.

“Svoju nevinost braniću u postupku”, dodao je Munjiza.

Ročište za izjašnjenje o krivici vodio je sudija Predrag Tepić, a Okružno javno tužilaštvo Prijedor zastupao je tužilac Srđan Matijaš, dok branioci optuženog nisu bili prisutni.

U optužnici Okružnog javnog tužilaštva Prijedor navodi se da je Munjiza u januaru prošle godine zaprijetio Vrhovcu da će nastaviti iznošenje određenih informacija i objavljivanje novih članaka ukoliko ga ne zaposli u Agenciji za istrage i zaštitu BiH /Sipa/ ili mu, umjesto toga, ne da 100.000 KM.

Oštećeni je 27. januara 2022. predao optuženom 10.000 KM avansa u prethodno obilježenim novčanicama, a neposredno nakon primopredaje pripadnici Uprave za organizovani i teški kriminalitet uhapsili su Munjizu koji je proveo mjesec dana u pritvoru.

Krivičnim zakonikom Republike Srpske propisana je kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina za onoga ko, u namjeri da sebi pribavi protivpravnu imovinsku korist, zaprijeti drugom da će protiv njega i njemu bliskih lica otkriti nešto što bi škodilo njihovoj časti i ugledu i time ga prinudi da nešto učini na štetu svoje imovine.

RTRS – SRNA
Foto – ilustracija