skupstina grada-19novembar-poreska stopaOdbornici Skupštine grada Prijedora usvojili su Odluku o utvrđivanju poreske stope za oporezivanje nepokretnosti na području Prijedora za 2015. godinu u iznosu od 0,18 odsto, kao i prethodne dvije godine koliko je Zakon o porezu na nepokretnosti Republike Srpske u primjeni.

„Smatramo da je iznos stope od 0,18 odsto optimalan za građane i pravna lica i da ne predstavlja dodatno poresko opterećenje, ali i da će Poreska uprava dodatnim mjerama uspjeti naplatiti znatan dio iznosa neuplaćenog i neprijavljenog poreza na nepokretnosti“, navodi se u obrazloženju odluke.

Odbornici nisu prihvatili amandman SDS-a da se plaćanja poreza na nepokretnosti u 2015. godini u cjelosti oslobode sva domaćinstva koja su pretrpjela štetu od poplava na svojim stambenim objektima.

Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić rekao je da poreski obveznici u Prijedoru duguju 1.064.000 KM za porez na nepokretnosti za 2012. i 2013. godinu ili skoro trećinu ukupnog iznosa obaveza po ovom osnovu za te dvije godine.

„Ako bismo sada mijenjali poresku stopu samo za poplavljene, onda bi se i taj dug morao dirati, međutim uvijek postoji mogućnost da se pojedinačnim rješenjima oslobode plaćanja ovog poreza oni obveznici kojima je to teret“, kazao je Pavić u obraćanju odbornicima.

Takođe je ovom odlukom omogućeno da poreski obveznici koji obavljaju deficitarne djelatnosti mogu biti oslobođeni obaveze plaćanja ovog poreza, o čemu posebnu odluku donosi Skupština grada.

Zakonom o porezu na nepokretnosti Republike Srpske propisano je da poreska stopa poreza na nepokretnosti ne može biti manja od 0,05 odsto niti veća od 0,5 odsto od procijenjene vrijednosti nepokretnosti.

Skupštine opština i gradova utvrđuju poresku stopu koja će se primjenjivati za oporezivanje nepokretnosti na njihovoj teritoriji najdalje do 31. decembra tekuće godine za narednu poresku godinu.

Tekst – SRNA
Foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com