Policijski službenici Uprave kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske u saradnji sa policijskim upravama Banjaluka, Prijedor, Doboj, Trebinje i Foča realizovali su danas akciju kodnog naziva “Blutut”, koja je usmjerena na suzbijanje ilegalnog vršenja protetičkih poslova i pružanja stomatoloških usluga.

Lica čiji su inicijali N.Đ. /30/, D.M. /36/, K.K. /39/, Ž.S. /34/, D.T. /40/, D.M. /26/, T.M. /27/, L.V. /29/, S.Ј. /38/, T.K.O. /39/, Đ.L. /63/, D.N. /63/, V.K. /37/, Đ.M. /53/, M.V. /40/, G.S. /60/, S.D. /37/, Ј.V. /42/, A.M. /43/, V.M. /74/, D.V. /68/ i L.A. /42/ sumnjiče se da su izvršila krivična djela neovlašteno pružanje medicinskih usluga i neovlašteno bavljenje određenim zanimanjem na način da su u sopstvenim kućama i stanovima, bez odobrenja nadležnih organa proizvodili protetička pomagala i pružali stomatološke i druge medicinske usluge.

RTRS nezvanično saznaje da je riječ o licima Neven Đurđić, Duško Medić, Klaudija Kuzmanović, Željko Stojanović, Dragan Trivalić, Dragan Marjanović, Tibor Marić, Lazo Vojnović, Siniša Јovanović, Telivanka Kisić Okuka, Đorđo Lero, Dragan Ninković, Vasiljka Kulić, Đuro Masleša, Mihajlo Vujović, Grozda Samardžić, Snežana Damjanac, Јela Vujović, Aleksandra Mastilović, Veliša Mirković, Dragomir Vujović i Aleksandar Lero.

Na ovaj način su protivpravno stekli imovinsku korist, te oštetili budžet Republike Srpske, saopšteno je iz MUP-a Srpske.

U okviru ove akcije su izvršeni pretresi na 32 lokacije, u toku kojih su pronađeni i oduzeti, aparati i uređaji za izradu protetičkih pomagala, instrumenti i uređaji za obavljanje stomatološke djelatnosti, novac, telefoni, rokovnici i računari sa evidencijama porudžbinastomatoloških ustanova, kao i drugi predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem navedenih krivičnih djela.

Akcija je realizovana pod nadzorom nadležnih tužilaštava.

RTRS