Bliži se nova školska godina, zbog čega sve nadležne institucije provode preventivnu aktivnost vanrednog tehničkog pregleda autobusa. Tim povodom u Prijedoru je boravio i resorni ministar Neđo Trninić. Akcija besplatne kontrole tehničke ispravnosti i opremljenosti autobusa trajaće do 4. septembra.

Bezbjednost đaka na prvom mjestu. Zbog toga je prevoz školaraca pod budnim okom nadležnih. Problema ima, kažu đaci, ukazujući na tehničku neispravnost autobusa kojim putuju. Žale se na vrućine u autobusima tokom ljeta.

Dragan Kolundžija, vozač „Autotransporta“ Prijedor kaže da je 90 odsto njihovih vozila klimatizovano, ali se desi da se klima pokvari i da oni to odmah riješe.

Akcija je usmjerena na sve prevoznike, bez obzira na starost autobusa. Dosadašnja praksa pokazala je da su kočioni sistemi najčešća neispravnost na autobusima.

Stojan Grujičić, voditelj stanice tehničkog pregleda „Autotransporta“ Prijedor ističe da svi prevozniči imaju sada mogućnost da potpuno besplatno na stanicama tehničkog pregleda utvrde koje su to dozvoljene razlike i da, ukoliko ih ima, isprave.
Sve se više tehničkih stanica u Srpskoj uključuju u ovu akciju. Međutim, iako je pregled besplatan, a posljedica za vlasnike autobusa nema, osim obaveze da otklone kvar, u resornom ministarstvu nezadovoljni su odzivom prevoznika u Republici Srpskoj.

“Do danas je obavljeno svega 115 pregleda. Na žalost, moramo konstatovati da su na 34 autobusa uočeni određeni nedostaci tehničke neispravnosti”, ističe ministar saobraćaja i veza Neđo Trninić.

Milenko Đaković, gradonačelnik Prijedora, sugerisao je ministarstvu da ovo ne treba da bude dobrovoljna akcija, već da se uvede kao obaveza za sva preduzeća koja prevoze, pogotovo đake.

Najavljena je i moguća realizacija projekata izgradnje dva nova kružna toka i popravke pojedinih saobraćajnih dionica na području grada Prijedora.

RTRS
Foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com