Tradicionalni, 22. po redu Petrovdanski padobranski kup „Prijedor 2017“ biće održan 1. i 2.jula na sportskom aerodromu „Urije“, najavljeno je nakon sjednice Organizacionog odbora.

Takmičenje padobranske elite iz Evrope, nalazi se u kalendaru nadmetanja na Starom kontinentu svjetske vazduhoplovne asocijacije FAI-IPC.

– Ova manifestacija proglašena je manifestacijom od posebnog značaja od strane Ministarstva porodice, omladine i sporta Vlade Republike Srpske. To je prvorazredni događaj ove vrste ne samo u Gradu Prijedoru i prijedorskoj regiji, veći u Srpskoj, a instistiraćemo prije svega na bezbjednosti takmičenja, a nadamo se da će nas vrijeme poslužiti i da svima koji posjete grad na Sani ostati u lijepom sjećanju – rekao je direktor Petrovdanskog padobranskog kupa „Prijedor 2017“ Dragan Jaćimović.

Očekuje se dolazak padobranaca iz desetak zemalja.

Skokovi će se odvijati po pravilima FAI asocijacije u klasičnoj disciplini skok na cilj.

U pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji u kategorija juniora, seniora, žena i veterana, izvode se skokovi sa visine od 1.200 metara (po osam), a svaka ekipa broji pet članova.

– Bićemo kompletni. Očekujemo da dostojno predstavimo svoj grad, koji ima dugu tradiciju u ovom sportu, a pokušaćemo da osvojimo prvo mjesto, iako će konkurencija sasvim je sigurno biti veoma jaka – rekao je iskusni član organizatora kupa Aero kluba Prijedor, Draško Lajić, prvoplasirani na prošlogodišnjem nadmetanju u kategoriji veterana, dok će ukoliko uzme učešće titulu pobjednika u pojedinačnom plasmanu braniti Nedeljko Brdar iz AK Rijeka (Hrvatska).

Pokrovitelji Petrovdanskog padobranskog kupa „Prijedor 2017“, jedinstvene smotre na ovim prstorima, prvi put održane 1996.godine, su Grad Prijedor i Ministarstvo za porodicu, omladinu i sport Vlade RS.

– Ovo je jedna prestižna manifestacija, gdje učestvuju najbolji padobranci iz Evrope, a, kao i prethodnih godina, učinićemo sve da osiguramo najbolje uslove za njeno održavanje. Eminetni poznavaoci ovog sporta bili su uvijek zadovoljni onim što nudimo i kao takav AK Prijedor je prepoznat u evropskim okvirima – istakao je gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković, koji je predsjednik Organizacionog odbora 22. Petrovdanskog padobranskog kupa „Prijedor 2017“.

Tekst i foto – Nenad Đerić/Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com