Miloš Uzelac (89), mještanin Čirkin Polja kod Prijedora, često je za volanom svog Yuge 45. Autom svakog vikenda putuje do vikendice u susjednim Jarugama, gdje vrijeme krati poljoprivrednim radovima. Ovaj starac vozi nepunih pet decenija i do sada, kako nam kaže, nije imao nijednu saobraćajku, ne računa li se poneko sitno “kvrckanje” prilikom ulaska u garažu. Ni kazni nije bilo.

Mobitel u vožnji

Ipak, vozačku dozvolu je posljednji put produžio na “samo” dvije godine, jer mu je vid malo oslabio.

– Doktorima sam rekao da mi dozvolu produže ne na tri nego na dvije godine i pozdravio sam ih riječima: “Dao Bog da se opet vidimo” – kaže uz osmijeh Miloš i iskreno dodaje da mu smetaju brza vožnja, obijest i sjedanje za volan u alkoholiziranom stanju, ali i upotreba mobitela u vožnji…

– Ima dobrih vozača, kulturnih, pristojnih, stanu ti da prođeš, a ima i onih bahatih. Prosto ne znaš gdje bi se od njih sakrio kad počnu da jure. Nema pravila kada je vožnja u pitanju, ali moraš biti iskren prema sebi i znati kad je dosta. Ako vid nastavi da mi slabi, neću više voziti, jer ne bih nikakvog rizika ni za sebe, ali ni za druge učesnike u saobraćaju – pošten je Uzelac.

I on, ali i mnogo mlađi vozači, provjeru vozačkih sposobnosti testiraju u Centru rada i medicine sporta u Prijedoru, na prvostepenoj komisiji, kod oftalmologa, neuropsihijatra, psihologa i specijaliste medicine rada. Doktor Mladen Miodragović, načelnik Centra, kaže da su u prošloj godini provjerili zdravlje skoro 2.000 vozača. Dolaze iz cijele BiH, mada ih je najviše sa područja prijedorske regije.

Hronična oboljenja

U dosadašnjoj praksi upoznao je i dosta starijih vozača. Tvrdi da je riječ o odgovornim ljudima koji i sami znaju kada treba povući ručnu.

– To mi i kažu. Stekao sam utisak da je njima auto sad potrebniji nego kada su bili mlađi, da bi mogli otići do ljekara, prijatelja, ali ne i za duža putovanja – govori Miodragović te dodaje da prilikom kontrole starijih vozača posebno prate hronična ili naznake oboljenja u vezi sa starijom životnom dobi, poput Parkinsa, Alzeimera… Ne zaboravljaju ni obavezne testove koncentracije, pažnje i pamćenja.

Produženje dozvole na tri godine

Centar u Prijedoru ocijenio je tokom prošle godine da je osam posto vozača nesposobno ili privremeno nesposobno. Visok je i procent ograničeno sposobnih. Uzrok nesposobnosti uglavnom su psihijatrijska, neurološka i kod profesionalnih vozača kardiovaskularna oboljenja. Inače, nakon 65. godine, voze isključivo amateri, a dozvolu mogu produžiti na maksimalno tri godine.

Učesnici saobraćajnih nezgoda

U Centru javne bezbjednosti Prijedor pojašnjavaju da je tokom prošle godine na putnoj mreži grada Prijedora 95 učesnika u saobraćaju starijih od 60 godina uzrokovalo saobraćajne nezgode. U prva tri mjeseca ove godine bilo ih je 12.

– Ako se posmatra starosna struktura svih učesnika saobraćajnih nezgoda, dolazi se do pokazatelja da su učesnici iz starosne kategorije iznad 60 godina zastupljeni sa skoro 13,9 posto – nevedeno je iz CJB Prijedor.

Dnevni avaz