Tenis se u Prijedoru počeo igrati 1914. godine, neposredno uoči Prvog svjetskog rata. Austro-ugarski oficiri i činovnici su prvi koji su ovaj sport zaigrali u gradu na Sani, a na mjestu sadašnje Gimnazije napravili su i prvo igralište. Teren je bio od sitnog mura iz Sane pomiješan sa glinom, tako da je imao žućkasto-sivu boju.

Nakon završetka Prvog svjetskog rata sa školovanja u Beču se vratio Sveto Radetić i donio sa sobom tenisku opremu. Pridružili su mu se mladići i djevojke iz imućnih porodica, a razvoju bijelog sporta umnogome je doprinio i legendarni dr Mladen Stojanović, piše Anadolu Agency.

Veteran u Tenis klubu “Dr Mladen Stojanović” Nenad Marjanović, koji je u ovom klubu aktivan oko 60 godina, autor je dviju monografija o istoimenom klubu.

Navodi za Anadoliju da je drugo izdanje objavljeno 2012. godine, kada je obilježena i godišnjica kluba.

“Doktor Mladen Stojanović je 1932. godine osnovao sadašnji klub, koji danas nosi njegovo ime. Prijašnji tereni su bili na mjestu današnjih i doživjeli su razne modifikacije. Danas se možemo pohvaliti sa četiri otvorena terena i halom, a u dugogodišnjoj istoriji kluba dva puta su mijenjane lokacije sa terenima”, kaže Marjanović.

Anegdota iz osamdesetih godina

Današnji teniseri rado prepričavaju anegdotu iz 1982. godine, kada je tenisko igralište poprimilo izgled pravog sportskog objekta.

Uveče je organizovana generalna proba, upaljena je rasveta, a pored terena je prolazio izvjesni Meho Selimbegović.

Zadivljen ambijentom prišao je teniserima i rekao im: “Svaka vam čast na ovome. Pošto sam ja u SOFK-i potrudiću se da vam obezbijedim kao nagradu komplet dresova i kopačke.”

Svi su se od srca smijali, a i danas se često pominje Selimbegović i njegova spremnost da “doprinese” tenisu.

Tenis klub Prijedor iznjedrio sjajne tenisere

Nenad Marjanović ističe za Anadoliju da je klub imao veoma uspješne igrače, a danas ima preko 40 trenera od Australije do Amerike.

Prijedorčani su uvijek bili veoma zainteresovani za igranje tenisa, a u prosjeku i danas ima oko sto polaznika.

Marjanović kaže da su svi ugledni u gradu Prijedoru bili ujedno i članovi Tenis kluba “Dr Mladen Stojanović”, a i danas se pamti jedna cijela seniorska ekipa koja je učestvovala u Drugom svjetskom ratu.

Izgubljen Fjučers turnir

Tenis klub “Dr Mladen Stojanović” je i pored sjajnih rezultata i bogate teniske istorije izgubio Fjučer turnir, koji je organizovan u Prijedoru od davne 1967. godine.

U Upravi ističu da je, od postanka kluba, ovo najteži period, jer se finansijska sredstva za ove namjene uglavnom raspodjeljuju na veće centre.

Trener Nebojša Radetić, koji je radio i za Tenis savez BiH i Tenis savez RS kaže da je ispratio dosta generacija i da je bilo puno uspjeha.

Ističe da je prije minulog rata tenis igran samo ljeti, osim u većim centrima poput Beograda i Zagreba.

“Sada je to drugačije. Tenis je postao puno profesionalniji, djeca imaju svakodnevno treninge, bez obzira na vremenske uslove, a prije par godina smo bili jedan od najboljih klubova u Bosni i Hercegovini. Razočaran sam što imamo malu podršku od društvene zajednice, tako da su nam ove godine i rezultati skromniji, mada imamo sjajne tenisere poput Tarika Redžića, Teodore Dalmacija, Dragane Radišić, Luke Bucala i drugih”, kaže Radetić.

Jedna od najmlađih teniserki, Sara Puhalić, koja ima sedam i po godina, a tenis trenira od pete godine, osvojila je prvo mjesto na masters turniru u Banjoj Luci, a tenis je zavoljela gledajući brata dok igra.

Treninzi joj, kaže, nisu naporni, a obožava Novaka Đokovića. Za Anadoliju je rekla da bi voljela jednog dana zaigrati na velikom svjetskom terenu i postići zavidne rezultate u bijelom sportu.

Bogata istorija teniskog kluba

Kada je 1932. godine formirana i registrovana teniska sekcija, tadašnju tenisku ekipu su sačinjavali: doktor Mladen Stoajnović, Sveto Vukić, Stevo Mitrinović, Sveto Radetić, Veljko Stojanović-Holivud, Vlado Tombolani i Duško Ćetić, te Mira Radetić, Danka Vukić, Drenka Mitrinović, Blanka Meorah i Mica Tombolani.

Prijedorski teniseri su tada bili glavni konkurenti Banjalučanima na području Vrbaske banovine i izbili u red najboljih u BiH, gotovo uz bok teniserima Sarajeva, gdje je TK “Sarajevo” osnovan 1930. godine i gdje su izgrađena dva tenis igrališta na Koševu.

Tada niču i javljaju se novi turniri u Beogradu, Zagrebu, Vršcu, Kuli, Splitu, Ljubljani, Mariboru i drugim gradovima. Na neke od ovih turnira odlazili su i prijedorski teniseri o svom trošku, da bi obogatili svoja znanja.

Anadolija