centar za socijalni rad pdPosredstvom Centra za socijalni rad Prijedor na institucionalnom smještaju u prošloj godini nalazila su se 54 korisnika, a ovakvim oblikom zbrinjavanja obuhvaćena su djeca bez roditeljskog staranja, starija lica bez porodičnog staranja i lica sa posebnim potrebama.

Broj ovih korisnika je u proteklih šest godina u padu – 2010. godine iznosio je 70, naredne dvije godine 64, 2013. godine 58, 2014. godine 59, a lani 54, podaci su iz izvještaja o radu Centra za prošlu godinu.

“Trend smanjenja broja lica na smještaju rezultat je opredjeljenja za razvijanje drugih vaninstitucionalnih, racionalnijih i humanijih oblika zbrinjavanja. I novim Zakonom o socijalnoj zaštiti data je prednost hraniteljstvu u odnosu na smještaj u ustanovu”, navedeno je u izvještaju.

Sve je izraženija nebriga članova porodice za stara lica i njihova nemogućnost da im pruže kvalitetnu brigu.

“Centar pruža podršku osobama sa mentalnim poremećajima, a posebno kada izostane podrška porodice, posreduje prilikom smještaja na psihijatriju lica koja su opasna po sebe, druge ljude i okolinu, te kontinuirano prati njihovo stanje nakon otpuštanja iz bolnice”, poručuju iz Centra.

Institucionalni smještaj posredstvom prijedorskog Centra za socijalni rad ostvaruje se u 11 ustanova u Srpskoj i Srbiji.

Riječ je o četiri doma za starija i nemoćna lica u Prijedoru i Banjaluci, tri doma za lica sa invaliditetom u Prijedoru, Višegradu i Stamnici, dva doma za djecu bez roditeljskog staranja u Banjaluci i Negotinu, bolnici za hroničnu psihijatriju u Modriči i Centru “Zaštiti me” u Banjaluci.

Tekst – SRNA
Foto arhiva – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com