rtrs-zatvorIako se očekivalo da će do kraja prošlog mjeseca zakonski biti omogućeno da srpski osuđenici u federalnim zatvorima budu premješteni u zatvore u Srpskoj, to se nije dogodilo.

Ministarstvo pravde Republike Srpske preduzelo je sve da do tog sporazuma dođe. Svoj dio posla u resornom ministarstvu Srpske su uradili, ali federalna strana i dalje ćuti.

Godinama izloženi psihičkom, fizičkom i pravnom nasilju u Kazneno-popravnom zavodu Zenica, srpski osuđenici i njihove porodice traže ostavku ministra pravde Federacije, Mate Јozića. Zamjeraju mu što nije ni posjetio zatvorenike i zaustavio torturu nad Srbima u zeničkom zatvoru.

Federalni ministar pravde nije ništa preduzeo da zaštiti srpske zatvorenike u zeničkom zatvoru, poručuju porodice osuđenika. Traže njegovu smjenu i apeluju na nadležne da Sporazum o premještaju zatvorenika hitno uđe u proceduru. Željka Zorić iz Prijedora godinama traži da njenog supruga Duška premjeste u zatvor na području Republike Srpske.

– Ne daju im hranu sa svinjskim proizvodima. Ne daju im da idu u kapelu. Zatvoreni su po 22 sata, rekla je Željka Zorić, supruga Duška Zorića.

Očajan je i Predrag Bajić, jedan od trojice srpskih osuđenika, koji su u zeničkom zatvoru pretučeni na Vaskrs. Za vrijeme dopusta ispričao nam je da u zeničkom zatvoru proživljava pakao.

– To ne da bi značilo samo meni, nego i svim osuđenicima. Svoju familiju tamo nisam vidio godinu dana. Nemaju od čega doći, ni moja žena ni djeca, ističe Bajić.

Zatvorenici kažu da ih u KPZ-u Zenica ucjenjuju tako što u anketama moraju odgovoriti da su bezbjedni, jer im u suprotnom prijete nemogući uslovi.

– Moj suprug je ponovo dobio na šest mjeseci da bude u četvrtom. On je visoko rizična osoba samo za upravu zatvora i za ministra jer je iznio sve kakvo je pravo stanje u KPZ Zenica. Više puta smo izašli u javnost i on je samo zbog toga kažnjen, dodala je Zorićeva.

Porodice srpskih osuđenika, umjesto Јozića, na mjestu federalnog ministra žele da vide nekog ko će biti zainteresovan da riješi njihov problem.

Ministarstvo pravde Republike Srpske odavno je pokazalo dobru volju za potpisivanje sporazuma. Međutim, iz federalnog ministarstva pravde do danas, ni riječi.

RTRS