szp-protesti prijedor (1)U Prijedoru je održan protest opozicije zbog odluke Vlade Srpske o prodaji državnog kapitala u Rudniku željezne rude “Ljubija”.

Organizatori su pozvali Prijedorčane, i istomišljenike iz regije, da dođu na centralni gradski trg i tako iskažu svoje nezadovoljstvo, a vladajući su im odmah poručili da se ne nadaju velikom odzivu. Grad se jutros probudio i sa uvredljivim grafitima.

Skupu su prisustvovali Dragan Čavić, lider NDP, Perica Bundalo, narodni poslanik ispred PDP-a u NS RS, Adam Šukalo, prvi čovjek Napredne stranke, Branislav Borenović, lider PDP i brojni članovi ovih stranaka iz Prijedora, ali i susednih opština opština.

szp-protesti prijedor (2)Lider SDS-a Mladen Bosić nije došao na proteste.

Na Trgu je bilo prisutno svega nekoliko stotina građana, uglavnom posmatrača, među kojima su bili i pojedini sindikalisti Željeznica RS.

Miodrag Deretić, predsednik Gradskog odbora SRS RS osvrnuo se na grafite koji su osvanuli u Prijedoru jutros, te naveo da je opozicija izričito protiv prodaje rudnika.

– Opozicija je 2005. godine dovela u Prijedor Fond za profesionalnu rehabilitaciju invalida – kazao je Deretić.

Zlatko Marin, predsednik Sindikata željezničara kaže da poručuje Vladi RS “stop prodaji državne imovine” , te da su radnici ostavljeni na ulici.

szp-protesti prijedor (3)Upitao je šta bi ostalo posle rudnika ako se proda.

Poslanik SDS-a u Predstavničkom domu BiH Borislav Bojić je rekao da su se vladajući u RS osilili da brane pravo na slobodnu reč, demokratiju i pravdu.

– Kad smo mi bili na vlasti sve su fabrike radile, a sta danas radi – upitao je on.

Branislav Borenović, lider PDP-a je rekao da je rodom iz Sanskog Mosta, ali da je Prijedor njegov drugi rodni grad, prenosi Blic.

On je naveo da nije došao na Markov trg, nego prijedorski.

szp-protesti prijedor (4)– U Banjaluci smo rekli Mile odlazi i Marko odlazi. Bićemo na svakom mestu u RS – kazao je.

Čavić je upitao vladajuće u RS gde su bili od 2007. do 2013. godine.

– Zašto ste dozvolili “Mitalu da utaji porez”. Rudnik željezne rude vredi oko sto miliona maraka, a oni ga prodaju za 50 miliona- rekao je Čavić i pitao Vladu RS da li će rizikovati da mnogi rudari ostanu bez posla.

– Ne zna se šta je ta firma ikad radila i zašto su tajno pregovarali u Beču. Poručujemo da ko god je vladao strahom uvek je i otišao u velikom strah – kazao je Čavić.

Dušan Berić predsednik Gradskog odbora SDS-a Prijedor rekao je da im je Pavić zabranio šetnju i demokratiju, da kupuju narod, razna udruženja, te da su sve organizacije u strahu od vladajućih.

– Ne damo rudnik, nećemo ga nikad dati prodaju. Vlada RS radi podvale zato pozivam rudare, sindikate da branimo naše. Pavić nije pravio trgove i ulice, nego je to napravljeno parama naroda. Vlast u Prijedoru ulaže pare tamo gde nije potrebno – ističe Berić.

Tekst – ATV BL
Foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com

szp-protesti prijedor (5) szp-protesti prijedor (6) szp-protesti prijedor (7) szp-protesti prijedor (8) szp-protesti prijedor (9) szp-protesti prijedor (10) szp-protesti prijedor (11) szp-protesti prijedor (12) szp-protesti prijedor (13) szp-protesti prijedor (14) szp-protesti prijedor (15) szp-protesti prijedor (16) szp-protesti prijedor (17) szp-protesti prijedor (18) szp-protesti prijedor (19) szp-protesti prijedor (20)