Ratku Pilipoviću, ocu poginulog borca u minulom Odbrambeno-otadžbinskom ratu uručena je novčana pomoć i paket od Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila grada Prijedora.

Zdravka Karlica i Slaviša Knjeginjić uručili su Ratku pomoć, koja mu mnogo znači.

Ratko je izbjegao iz Bihaća, a sin mu je poginuo na Plješevici 1995. godine u januaru. U martu je razmijenjen i sahranjen.

Nakon smrti supruge Ratko živi sam.

Tuga i bol za sinom ne janjavaju.

Sin je iza sebe ostavio kćerku, a Ratkova snaha, unuka, njena djeca I kćerkina djeca ga uvijek obilaze.

Ratko kaže da nema većeg bola od gubitka djeteta.

“Sin je kako je rastao samo mislio o meni, jer ja sam invalid, pa su mislili kad ostarim da neću moći raditi ništa, a on me je uvijek branio i uvijek je govorio dok je moga imena Ratko neće propasti”, priča sa suzama u očima Ratko.

Ova posjeta je i jedna od stalnih aktivnosti Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila grada Prijedora, u kojoj obilaze stare i iznemogle roditelje poginulih boraca.

Slaviša Knjeginjić, potpredsjednik gradske Organizacije porodica poginulih grada Prijedora navodi da je Ratka zadesila teška sudbina. Izbjegao je iz Bihaća 1995. godine, izgubio sina, a i supruga je umrla.

“Ima porodicu od kćerke koja ga obilazi, snaha ga obilazi što je jako lijep primjer, jedan pozitivan i mi se susrećemo često s tim primjerom da snahe i unučad obilaze te naše stare roditelje, što nas čini zaista sretnim. Evo i mi se trudimo zaista da budemo na usluzi , da dođemo, da obiđemo, da vidimo, jer imamo puno roditelja u staračkim domovima, a imamo čak i supruga koje su nam već u staračkim domovima, tako da situacija nimalo nije blistava . Teška je više moralno, nego ekonomski”, naglašava Knjeginjić.

Ljudi poput Ratka Pilipovića nikad neće i ne mogu zaboraviti da su u proteklom ratu izgubili najvrijednije i najdraže što su imali.

kozarski.com