Zbog neplaćanja računa preduzeća koja pružaju usluge svoje korisnike koji su fizička lica mogu tužiti u roku od godinu dana, dok je za pravna lica taj rok tri godine. Izvršni direktor Udruženja za zaštitu otrošača „Don“ Murisa Marić ističe da bi svi potrošači trebalo da uplatnice koje su dokaz plaćenih računa, čuvaju 10 godina.

„Obaveza je čuvanje računa 10 godina, nije to hoćemo li ili nećemo. Zakon o obligacionim odnosima kaže da je desetogodišnja zastara. Znači, sve u tom periodu još uvijek ne znamo da li smo utuženi i iz tog razloga. Svi bi trebalo da čuvamo račune. Ovo je kod nas postalo nekako loša navika da ne čuvamo ništa i kažemo što da se opterećujem s tim i često bacimo te račune“, navodi Marićeva.

Ona dodaje da Zakon propisuje da je jednogodišnja zastara za neka potraživanja, ali da u tom momentu potrošač još uvijek ne zna da li je utužen.

„Danas imamo rješenje o izvršenju, a ne one klasične tužbe kada ćete vi dobiti već na startu da vas neko opomene da ste tuženi i da vi onda morate znati da imate obavezu. Kada dođe do rješenja o izvršenju, tada možete reagovati na način da donesete te uplatnice. Ukoliko nema tih uplatnica onda imamo problem. Sva komunalan preduzeća danas pribjegavaju tome da se zaista i utuže potrošači, ali ovo traje unazad nekoliko godina možda za „Vodovod“ i „Komunalno preduzeće“ za odvoz otpada, dok naša gradska „Toplana“ utužuje potrošače svake godine. Upitno je samo kada će to doći na red na sudu, tako da danas potrošači dobijaju tužbe iz neke 2015. ili 2016. godine i vidite da nije prošla ta desetogodišnja zastara“, navodi Marićeva.

Ona navodi da se može desiti da smo nešto platili, ali da to nije negdje proknjiženo, zbog čega je uplatnica jedini dokaz na sudu koji potrošača oslobađa kazne ili dodatnog plaćanja.

kozarski.com