Vrhovni sud Republike Srpske smanjio je kaznu Srđanu Jelači iz Prijedora i osudio ga na pet godina zatvora zbog pokušaja ubistva Gorana Jeličića, radnika obezbjeđenja “Sektor sekjuritija”, koga je prije 11 godina ranio hicima iz pištolja.

Prvostepenom presudom Okružnog suda u Prijedoru Jelača je bio osuđen na sedam godina zatvora, ali mu je poslije žalbenog postupka kazna smanjena.

Srđanu Jelači iz Prijedora sedam godina zatvora: Deceniju nakon pucnjave osuđen za ranjavanje radnika “Sektor sekjuritija”

”Presuda je preinačena u odluci o kazni i Jelača je osuđen na pet godina zatvora”, navode u Vrhovnom sudu Republike Srpske.

Kobna pucnjava dogodila se 9. marta 2013. godine u noćnom klubu ”Medžik” u Prijedoru. Jelača je nakon pucnjave pobjegao i devet godina je bio nedostupan pravosuđu Srpske. Po međunarodnoj potjernici uhapšen je 2022. godine u Danskoj i izručen u BiH.

U optužnici se navodilo da je kritične noći obezbjeđenje izbacilo Jelaču iz noćnog kluba zbog neprimjerenog ponašanja.

Kada je zatražena intervencija obezbjeđenja, oštećeni Jeličić je sa kolegom došao u klub. Međutim, Jelača je pobjegao i otišao kući po pištolj kalibra 7,62 milimetra.

”Kada je izašao ispred zgrade ugledao je Jeličića koji se tu zaustavio zbog identifikovanja osoba koja su učestvovala u narušavanju javnog reda i mira u “Medžiku” i raspravljao se sa K.D. U namjeri da ga ubije Jelača je prišao Jeličiću i prema njemu ispalio pet metaka”, navodi se u optužnici.

Dodaje se da je jedan metak pogodio Jeličlića u desnu natkoljenicu, što je dovelo do višetrukog preloma butne kosti, te povredu arterije i vene. Ostali hici su se odbili od asfalt, a fragmenti zrna Jeličića su pogodili u koljeno, polni organ i prst šake.

atvbl.rs