U Prijedoru je u toku narodni skup podrške institucijama Republike Srpske “Branimo Srpsku”.

Skupu prisustvuju i predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić, predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić i gradonačelnik Prijedora Slobodan Јavor, prenosi RTRS.

Stevandić je rekao da Republika Srpska i njeni građani neće pristati na političku kapitulaciju i prihvatanje kolonijalne uprave samozvanog viskog predstavnika.

Višković je rekao da srpski narod brani Republiku Srpsku u kojoj želi da opstane i ostane, zahvalivši građanima Prijedora što su se okupili u znak podrške institucijama.

“Poruka iz svih gradova Srpske, večeras iz Prijedora, onima koji žele da se igraju sa sudbinom Srpske je ‘gospodo, neće moći, morate se uozbiljiti i uvažavati Republiku Srpsku'”, naveo je on.

Cvijanovićeva je rekla da je cilj okupljanja odbrana institucija Srpske.

“Kao što smo preživjeli sve ove godine i odupirali se raznim pritiscima i izazovima od rata, sigurna sam da ćemo na kraju pobijediti i u ovoj bitki. Prevashodno ovdje mislim na predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, s obzirom da je on najizloženiji pritiscima u posljednje vrijeme”, istakla je Cvijanovićeva.

Đokić je poručio da građani skupovima podrške poručuju da su protiv manipulacija kojima je BiH izložena već 28 godina od strane međunarodnog faktora i pojedinih centara moći.

“Smatramo da proces protiv Dodika nema nikakav smisao i da ga treba što prije okončati”, rekao je Đokić.

Јavor je rekao da večeras iz Prijedora šalju poruku da narod neće više da ćuti i da će da brani institucije Srpske.

“Poručujemo da nećemo posustati, mi smo jedinstven narod, sloga i jedinstvo će nas sačuvati. Ne želimo da nam neko kroji sudbinu”, istakao je Јavor, dodajući da je snažna Republika Srpska garant opstanka srpskog naroda na ovim prostorima.

Skup “Branimo Srpsku” zakazan je i za sutra u Gradišci, a gradonačelnik Zoran Adžić pozvao je građane da stanu u odbranu Republike Srpske i omoguće siguran opstanak srpskog naroda na ovim prostorima.

Prethodni skup održan je 26. oktobra u Doboju, odakle je poručeno da srpski narod ne brani samo Republiku Srpsku, već i pravo da bira svog predsjednika.

Skupovi “Branimo Srpsku” održani su i u Trebinju i Zvorniku sa kojih su građani poručili da su odlučni u očuvanju Republike Srpske, njenih institucija i imovine.

RTRS