Od 27. septembra do 1. oktobra u Ohridu (Sjeverna Makedonija) održano je tradicionalno, 11. po redu, međunarodno takmičenje “GATUS” (Gastronomsko-turistički susreti škola).

Učenici Ugostiteljsko-ekonomske škole Prijedor su ostvarili odlične rezultate jer su u naš grad donijeli komplet medalja, zlatnu, srebrnu i bronzanu.

Sa ostalim učesnicima su se takmičili u oblasti ugostiteljstva i turizma a medalje najbolje govore da su pokazali veoma dobro znanje i vještine.

Zlatnu medalju osvojili su turistički tehničari, srebrnu konobari dok je bronzana medalja pripala kuvarima.

Na ovaj način učenici prijedorske škole osvojili su odličja u svim kategorijama u kojima su učestvovali.

Takmičarski zadatak za kuvare bio je “jelo po izboru od pastrmke i restoranski desert od poslastičarskog krema”, za konobare “flambiranje pred gostom i prezentacija vina” dok su turistički tehničari trebali predstaviti “brdsko planinski aranžman”.

Osim učenika i njihovih profesora-mentora u delegaciji Ugostiteljsko-ekonomske škole Prijedor na ovogodišnjem “Gatusu” bila je i direktorka Dražena Mršić.

Turistički tehničari. Nataša Brkić, Vanja Vunić i Anđela Stegić – mentor Kristina Tadić.

Konobari: Anđela Tramosljik, Ljubica Radinović i Ognjen Jurišić – mentor Violeta Jeftić.

Kuvari: Aleksa Radulović, Pavle Šević i Miloš Radinović – mentori Mirjana Majkić i Marko Milinković.

„Gatus” je ove godine okupio preko 150 učesnika, od toga 50 nastavnika i direktora škola iz Srbije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Sjeverne Makedonije i Crne Gore.

Ova manifestacija pokrenuta je prije 11 godina u Novom Mestu (Slovenija) a u međuvremenu je prerasla u mrežu škola od Slovenije do Sjeverne Makedonije.

Takmičenja se odrzavaju jednom godišnje i to je odlična prilika da nastavnici i direktori razmjenjuju iskustva, primjere dobre prakse i proširuju saradnju kroz druge projekte.

Ovaj Uspjeh nije slučajnost.

To su težak rad, istrajnost, učenje, obrazovanje, požrtvovanost i najvažnije-ljubav prema onome što radite ili učite.

Bravo za učenike Ugostiteljsko-ekonomske škole Prijedor i njihove profesore-mentore.

Tekst – www.prijedordanas.com
Foto – Ugostiteljsko-ekonomska škola Prijedor