Ovogodišnji Književni susreti na Kozari nastavljeni su danas na Mrakovici gdje je održan tradicionalni Poetski čas.

Obraćanju pjesnika i njihovim izgovorenim stihovima na legendarnoj Kozari prethodilo je polaganje vijenaca na spomen bistu Skenderu Kulenoviću i na Memorijalnom zidu u okviru spomenika na Mrakovici.

Laureat 51. Književnih susreta na Kozari Blagoje Baković izjavio je danas na Kozari, nakon što je zasadio drvo pored Skenderove biste, da mu je čast i privilegija bila što je mogao da zasadi drvo među toliko drveća koje je zapamtilo krvavu epopeju Kozare.

On je, govoreći o Književnim susretima na Kozari, istakao da je njihov najveći značaj negovanje nezaborava.

“Ako mi ovo zaboravimo ko će ovo da pamti. Mi smo, kako je govorio Stevan Raičković, niti koje vežu nerođene sa mrtvima i svaka ta nit i buduća generacija je dužna da ovo pamti i da se okupljamo ovde i zato je značaj ovih susreta neopisiv i neizgovoriv”, rekao je Baković.

Značaj ovih susreta pjesnika na Kozari istakao je i Goran Maksimović, predsjednik žirija 51. Književnih susreta na Kozari.

“Ovo je jedna od najstarijih manifestacija srpskog naroda i srpskog jezika i samim tim je značaj održavanja Književnih susreta na Kozari toliko velik i izuzetan”, rekao je Maksimović.

Šef Odsjeka za kulturu i međunarodnu saradnju Jadranka Mijić izjavila je novinarima da se Grad Prijedor potrudio da i ove godine bude dobar organizator i domaćin Književnih susreta.

Tradicionalno, na Kozari su okupljeni na Poetskom času mogli čuti i stihove čuvene poeme Skendera Kulenovića “Stojanka Majka Knežopoljka” koje je danas govorila prijedorska glumica Mirela Predojević.

Stihove su, pored laureata Blagoja Bakovića, govorili i pjesnici Boro Kapetanović, Goran Šaula, Dragana Kragulj, Aleksandra Čvorović, Berislav Blagojević i Vid Vukelić.

Književni susreti na Kozari se završavaju večeras kada će na “Večeri laureata” u Pozorištu Prijedor Blagoji Bakoviću biti uručena ovogodišnja književna nagrada “Skender Kulenović-Književni vijenac Kozare”.

Organizator Književnih susreta na Kozari je grad Prijedor, pokrovitelj Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, a saorganizatori gradovi Banja Luka, Gradiška i Laktaši i opštine Kozarska Dubica, Novi Grad, Kostajnica i Srbac.

prijedorgrad.org