Svečanom akademijom u Pozorištu Prijedor večeras zvanično otvoreni 51. Književni susreti na Kozari.

“Kada jedan književnik ili umjetnik toliko zaduži i ostavi u naslijeđe tako ogromno bogatstvo kao što je Skender Kulenović ostavio svome narodu onda je velika obaveza i odgovornost svih nas da zauvijek sačuvamo uspomene na tog stvaraoca”, izjavila novinarima Đakovićeva.

Ona je dodala da Književni susreti na Kozari zauzimaju posebno mjesto na književnoj i kulturnoj sceni Republike Srpske i da su joj, budući da njeguje jedne od najvećih kulturnih vrijednosti svoga naroda, uspjeh i dugovječnost zagarantovani.

“Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske će i ubuduće pružati podršku u predstavljanju naše književne i kulturne baštine i afirmaciji domaćih stvaralaca, a sve u cilju promocije domaće savremene produkcije i kulturnog identiteta Republike Srpske”, istakla je Đakovićeva.

Dobrodošlicu pjesnicima i svim ljubiteljima književnosti večeras je poželjela Jadranka Mijić, šef Odsjeka za kulturu grada Prijedora, koja je naglasila da se malo koji kulturni događaj u Republici Srpskoj pa i šire može pohvaliti tradicijom od preko pola vijeka postojanja i pažnjom sa kojom se književni stvaraoci odnose prema njoj.

“To je naš ponos i na neki način naslijeđe onih entuzijasta koji su u nekim ranijim vremenima željeli da našu Kozaru okite stihovima”, rekla je Mijićeva.

Svečanom otvaranju susreta prisustvovao je i ovogodišnji laureat pjesnik Blagoje Baković iz Vrbasa koji je novinarima izjavio da je zaplakao kada je dobio vijest da je on dobitnik nagrade “Skender Kulenović-Književni vijenac Kozare”.

“Iznutra iz mene, odnekud je provalio onaj tužni trenutak kada sam začuo glasove žrtava nad kojima je taj vijenac i svaki list lovora na tom vijencu je iz dubina Jasenovca, Jadovna, Kozare i svaki je bio ubijen žalosnim glasom Stojanke majke Knežopoljke i onog koji je bio Filip Višnjić te tragedije, velikoga Skendera Kulenovića, koji je ostavio potresno svjedočanstvo o stradanju jednog naroda”, rekao je Baković.

Tokom večerašnje akademije nastupili su književnici Boro Kapetanović, Goran Šaula, Dragana Kragulj, Aleksandra Čvorović, Berislav Blagojević, Vid Vukelić i Ranko Preradović.

Književni susreti na Kozari se nastavljaju sutra poetskim časom na Kozari, a ovogodipnjem laureatu će književna nagrada “Skender Kulenović-Književni vijenac Kozare” biti uručena na večeri laureata koje će sutra od 19,00 časova biti održano u Pozorištu Prijedor.

prijedorgrad.org