skupstina grada 22april (4)Odbornici Skupštine grada Prijedor usvojili su danas Nacrt regulacionog plana zone Rudnika željezne rude /RŽR/ “LJubija” na teritorijama grada Prijedora i opštine Oštra Luka.

“Uslijediće javni uvid i javna stručna rasprava o ovom dokumentu, a potom će se u formi prijedloga ponovo naći pred odbornicima ove skupštine”, rekla je načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje grada Prijedora Mirjana Komljenović.

Postupak za izradu ovog regulacionog plana inicirao je i izradu finansira RŽR “LJubija” kao zainteresovani investitor, a površine koje su u funkciji eksploatacije željezne rude dijele se na industrijske zone, rudno zemljište odnosno kopove i odlagališta, te akumulacije za deponovanje mulja.

Plan obuhvata prostor eksploatacionog polja Centralna rudišta u okviru RŽR “LJubija” i sastoji se od više objedinjenih bivših ležišta koja se nalaze na teritoriji dviju lokalnih zajednica, i to 1.810 hektara na teritorija grada Prijedora i 1.195 hektara na teritoriji opštine Oštra Luka.

Eksploatacija željezne rude u preduzeću RŽR “LJubija” prekinuta je 1992. godine. Državni kapital u ovom preduzeću Vlada Republike Srpske prošle godine je odlučila prodati. Za privatizaciju su zainteresovani “Arselor Mital” i “Izrael investment grupa”.

Tekst – SRNA
Foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com