cekajuci marcelaMjesto: Pozorište Prijedor
Datum: 22.04.2015. godine
Vrijeme: 20 časova
Cijena ulaznice: 5 KM

Predstava „Čekajući Marčela“
Glume: Željko Milošević i Vladan Popović
Režija: Željko Milošević

Zadovoljstvo nam je predstaviti Vam koprodukcijski projekat Teatra FEDRA Bugojno i Pozorišta Male stvari Trebinje, predstavu „Čekajući Marčela“ Stefano Ričija i Đani Fortea, u režiji Željka Miloševića.

„Čekajući Marčela“, u našoj inscenaciji, komedijska je priča o dvojici „luđaka“ koji u parku ludnice “ubijaju” vrijeme tako što izmišljaju, igraju životne situacije i priče, pokušavajući da na taj način bar na trenutak pobjegnu od okrutne stvarnosti i sudbine koja ih je zadesila.

Za Tea i Elija, likove ove drame, možemo reći i da su neka vrsta reinkarnacije Vladimira i Estragona, čuvenih Beketovih junaka; i oni se, naime, nalaze u bezizlaznoj situaciji i, kao i Vladimir i Estragon, spominju, nadaju se i čekaju nekoga ko se zapravo nikada neće pojaviti.

Drama se, na ingeniozan način, kroz njihovu sudbinu zapravo bavi i nama koji smo sa druge strane zida koji okružuje umobolnicu u kojoj obitavaju junaci drame. Ova predstava nam, u krajnjoj instanci, govori koliko je zapravo tanka linija između normalnog i nenormalnog, normalnih i nenormalnih ljudi u današnjem modernom društvu. Relaksirajući scenske događaje crnohumornim tkivom, priča nas vodi spoznavanju usamljenosti i otuđenosti današnjeg čovjeka. Kroz scenske pasaže akteri nam ukazuju i na onu najbolniju usamljenost, a to je ona usamljenost koja nas razdvaja od sebe u samome sebi.

Poigravajući se žanrovima glumci nas vode kroz 5 slika, osvježenih obrtima, peripetijama u kojima pratimo zanimljivu životnu priču u kojoj svi možemo prepoznati „komadiće“ nas samih.

Premijera predstave je upriličena 04.12.2010. godine.

„Marčelo“ je gostovao u više gradova BiH, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Češke i Slovenije, a izdvajamo igranja na festivalima profesionalnih pozorišta: 6. interdisciplinarnom festu dMs i 31. festivalu pozorišne/ kazališne igre u Jajcu 2012., te igranja u čast nagrađenih na Festivalima pozorišta u Hrvatskoj (Hvar) i Sloveniji (Postojni)… Jubilarno 50. izvođenje predstave upriličeno je 25. februara 2015. godine u Narodnom pozorištu Republike Srpske, Banja Luka, na sceni Petar Kočić.

Tekst i foto – Teatar FEDRA Bugojno i Pozorište Male stvari Trebinje