skupstina grada 22april (1)Odbornici Skupštine grada Prijedora jednoglasno su odlučili da Povelja počasnog građanina bude dodijeljena Slovencu Robertu Trampužu, Nagrada grada Srpskom kulturno-umjetničkom društvu “Doktor Mladen Stojanović”, a Plaketa grada Metalnoj industriji Prijedor.

U obrazloženju odluka navodi se da je Trampuž svojim radom i djelovanjem znatno doprinio napretku i širenju ugleda grada Prijedora.

U Prijedor je prvi put došao 2004. godine posredstvom Udruženja Slovenaca “Lipa” koje je u to vrijeme radilo na upostavljanju prijateljske saradnje Prijedora i Boveca. Tokom svih ovih godina, koliko dolazi u Prijedor u svim slovenačkim delegacijama, posebno je ponosan na saradnju djece iz ove dvije lokalne zajednice.

Srpsko kulturno-umjetičko društvo “Doktor Mladen Stojanović” spada među najstarije organizacije kulture u Republici Srpskoj budući da je nasljednik Srpskog pjevačkog društva “Vila”, osnovanog u Prijedoru 1885. godine. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja za promociju kulture i broji oko 500 članova u više sekcija.

skupstina grada 22april (2)Nagradom grada ovjenčava se za posebno vrijedne rezultate u oblasti razvoja kulture i promocije grada Prijedora.

Kompanija “Metalna industrija Prijedor” osnovana je 1957. godine, u kontinuitetu posluje pozitivno, nema neizmirenih obaveza i ostvaruje zavidan uspjeh u svim oblastima proizvodnje metalnih konstrukcija. Plaketom grada nagrađuje se za izuzetne rezultate postignute u privredi u 2014. godini.

Priznanja Nagrada grada i Plaketa grada prati i novčani iznos od po 2.000 KM.

Osim ovih redovnih nagrada, odbornici su danas prihvatili i prijedlog Komisije za nagrade i priznanja grada da gradonačelnik dodijeli pohvale kao javno priznanje za osam pravnih lica.

Predsjednik Komisije za nagrade i priznanja grada Prijedora Azra Pašalić rekla je da se ovo dodatno priznanje dodjeljuje za izuzetna zalaganja u odbrani i zaštiti od poplava i u saniranju posljedica ove elementarne nepogode u 2014. godini.

skupstina grada 22april (3)“Riječ je o Crvenom krstu, Teritorijalnoj vatrogasnoj jedinici, Domu zdravlja, `Komunalnim uslugama`, `Vodovodu`, Omladinskom savjetu, Centru javne bezbjednosti i prijedorskom garnizonu Oružanih snaga BiH”, navela je Pašalićeva.

Na javni poziv Komisije za nagrade i priznanja grada Prijedora, koji je raspisan početkom marta, došlo je 11 prijava ili jedna manje nego lani.

Priznanja će biti uručena 15. maja na svečanoj akademiji povodom Dana grada.

Tekst – SRNA
Foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com