Centralna izborne komisija BiH utvrdila je danas prestanak mandata Dragoslavu Kabiću u Narodnoj skupštini Republike Srpske i dodijelila mandat sljedećem kvalifikovanom kandidatu sa liste SNSD-a, Ognjenu Vukojeviću.

Kabić je podnio ostavku na mandat zbog izbora na nespojivu funkciju, ali je 23. decembra dostavio obavijest da povlači ostavku, međutim CIK BiH je postupio u skladu sa ranije utvrđenom sudskom praksom.

Član CIK-a Željko Bakalar rekao je da je ovo vrlo specifična situacija, da se radi o narodnom poslaniku koji je dao ostavku radi izbora za ministra u Vladi Republike Srpske i da se desilo nešto što je neuobičajeno, a to je da je izabrani ministar u roku od 24 sata podnio ostavku.

“Pričali smo o tome dosta na kolegiju. Bez obzira na činjenicu što je ostavka povučena, sukladno sudskoj praksi Suda BiH, CIK je dužan postupiti na način da se mandat u Narodnoj skupštini mora oduzeti. Sud je nedvosmisleno, u više sudskih presuda, istakao da je citiranom zakonskom odredbom propisano da mandat prestaje danom podnošenja ostavke, iz razloga pravne sigurnosti, sprečavanja manipulacije i kalkuliranja s osvojenim mandatom”, rekao je Bakalar.

On je dodao da bi omogućavanje podnošenja ostavke na mandat i povlačanje iste dovelo do pravne nesigurnosti i ugrozilo rad organa vlasti čiji predstavnici se biraju na izborima.

“To je dugogodišnja praksa Suda BiH i mi smo dužni da ovako postupimo”, zaključio je Bakalar.

Ovu odluku je CIK donio jednoglasno.

Kabić je na oktobarskim izborima osvojio 9.594 glasa ili 50,42 odsto na listi kandidata SNSD-a u Izbornoj jedinici 1 odnosno za 1.663 glasa više od drugorangiranog Dražena Vrhovca.

Tekst – www.prijedordanas.com
Foto – ilustracija