boris papak-takmicenjeDodjelom nagrada i priznanja i svečanim koncertom pobjednika u Kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci završeno je republičko takmičenje muzičkih škola na kojem je učestvovalo više od 400 takmičara iz 12 gradova.

Nagrade i priznanja najboljima uručio je ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević.

U drugoj kategoriji solo pjevanja specijalnu nagradu dobio je Boris Papak iz Prijedora, dok su prvu nagradu u prvoj kategoriji solo pjevanja osvojili Irina Subašić i Minja Šukalo iz Banjaluke, te Irina Petrović iz Bijeljine.

U drugoj kategoriji orkestara prvu nagradu osvojili su banjalučki tamburaški orkestar, gudački orkestar i orkestar harmonika srednje škole.

U predkategoriji solo pjevanja prvu nagradu osvojila je Jelena Dejanović iz Banjaluke i Goran Popović iz Bijeljine.

Srđan Pažin, koji je svirao trubu, osvojio je prvu nagradu u trećoj kategoriji duvačkih instrumenata, dok je u drugoj kategoriji ovih instrumenata prve nagrade osvojili Sara Vujibović sa flautom i Tibor Bojanić, koji je svirao hornu.

Isidora Gambelić iz Trebinja, Srđan Đekić iz Banjaluke, Milica Bojanić iz Banjaluke, Dušan Sandić iz Banjaluke, Tina Milivojević iz Trebinje, Anastasija Mišanović iz Doboj, Andrea Radović iz Trebinja, Sergej Tadić iz Banjaluke i Aleksa Ćurčić iz Trebinja osvojili su prve nagrade u prvoj kategoriji klavir solo.

Specijalnu nagradu u solfeđu osvojila je Viktorija Miodragović iz Prijedora, dok su prve nagrade osvojili Boris Papak iz Prijedora, Jovana Popović iz Banjaluke, Lana Lemajić iz Bijeljine, Dragan Balaban iz Prijedora, Jovana Kumović iz Prijedora i Anja Milutinović iz Banjaluke.

Ministar Malešević smatra da ovakve događaje na polju umjetnosti, na kojima učestvuju mladost i talenat, treba što više organizovati.

“To je prilika da mladi pokažu dokle su stigli sa učenjem i napredovanjem u odnosu na prethodnu godinu”, istakao je Malešević, te dodao da su ovakvi koncerti prilika da se pokaže da li i koliko Republika Srpska ima talenata.

On smatra da Srpska posjeduje mnogo talenata u polju muzike, ali da se u njih ne ulaže dovoljno. “Uvijek ima nešto preče, te se na kulturi zakida”, kaže Malešević i dodaje da će, uprkos tome, muzika i umjetnost opstati, jer se to voli i radi iz ljubavi.

Direktor banjalučke Muzičke škole “Vlado Milošević” Nemanja Savić rekao je da je ovo jedno od najstarijih, najznačajnijih, najuspješnijih i najbolje organizovanih takmičenja u Republici Srpskoj.

Savić je istakao da ovo takmičenje doprinosi razvoju, popularizaciji i unapređenju uopšte muzičkog obrazovanja.

Discipline na ovom 22. takmičenju muzičkih škola Srpske bile su solo klavir, kamerni ansambli, solo pjevanje, orkestri, solfeđo, harmonija muzički oblici i duvački instrumenti.

SRNA