Odbornici Skupštine grada jednoglasno su usvojili Rezoluciju o neprihvatanju odlagališta nuklearnog otpada u opštini Dvor/ Republika Hrvatska u neposrednoj blizini Republike Srpske i BiH.

Odbornik Mladen Kulundžija izjavio je novinarima da je tokom protekle sedmice predložio Savjetu za bezbjednost grada da tekst ove rezolucije na usvajanje odbornicima Skupštine grada te izrazio zadovoljstvo njenim usvajanjem.

“Ovdje nema nikakvog neprijateljskog akta, ovdje je jednostavan poziv da se obrati pažnja na 250.000 stanovnika koji žive na ovom području i da se mi protivimo i jednostavno ne prihvatamo da odlaganje nuklearnog otpada bude na samoj granici opštine Novi Grad jer smo samim tim i mi u tom obuhvatu i ovo treba da bude prva rezolucija i prvi temelj kako i na koji način da se borimo protiv toga i da damo podršku ekspertskom timu BiH u borbi protiv ovog problema”, izjavio je Kulundžija novinarima.

Zamjenik gradonačelnika Prijedora Žarko Kovačević rekao je da se u ovoj skupštini možda kasno progovorilo o ovoj temi.

“Bolje je reći ikad nego nikad i bar će ostati zapisano mada smatram da javnost nije dovoljno upoznata da bi na Trgovskoj gori trebao da bude odložen nuklearni otpad , odnosno nuklearno gorivo iz nuklearke` Krško` koje će se dopremati svakih 18 mjeseci i ta će se količna povećavati i vremenom će predstavljati sve veću opasnost za one koji tu žive”, rekao je Kovačević.

On je dodao da ta površina koja je ugrožena obuhvata 35 odsto teritorije Hrvatske i 65-70 odsto teritorije BiH na kojoj živi gotovo 300.000 stanovnika,a u Hrvatskoj deset puta manje.

“Onaj ko je u Hrvatskoj birao, dobro je izabrao za njih, a to je najgora lokacija za nas. Sa druge strane, budući da Hrvatska graniči sa više zemalja , postavlja se pitanje zašto nisu izabrali neku lokaciju na granici sa Mađarskom”, rekao je Kovačević.

On je dodao da je Hrvatska u tom poslu od 2015.godine i da smo mi izgubili nekoliko godina i tek nakon dvije-tri godine progovorili o ovoj temi.

“Bilo bi dobro da naš pravni tim iskoristi sve mehanizme i da nam do znanja da li ćemo mi uspjeti da osujetimo namjere Republike Hrvatske, a ako neće moramo razmišljati o nekim drugim metodama”, istakao je Kovačević.

On je predložio da se organizuje jedna protesna šetnja do Novog Grada i time javnosti u Hrvatskoj, a možda i evropskoj i svjetskoj pokažemo da smo protiv toga i da se sa tim jednostavno nećemo pomiriti.

prijedorgrad.org