Privredno-turstičkim predstavljanjem Inđije i Prijedora danas su nastavljeni “Dani Inđije u Prijedoru”, manifestacija koja se ove godine održava prvi put u okviru Prijedorskog ljeta kulture.

Prezentacija proizvoda održava se danas i sutra od 9.00 do 20.00 časova u parku pored rudničke direkcije, ali dijelom i u Galeriji “Sreten Stojanović”.

Direktor Turističke organizacije opštine Inđija Milan Bogojević zahvalio se domaćinima na trudu da se gosti iz Inđije predstave u najboljem svjetlu – od malih proizvođača hrane i pića, preko rukotvorina do škole vina sa sremskim somelijerom.

Naglasio je da u Inđiji imaju 30 vinarija po čemu postaju prepoznatljivi u Srbiji.

On je najavio da je za večeras u 19.00 časova planirana projekcija Inđijskog filma “Lihvar” u kinu Kozara, za šta je ulaz besplatan, a za 21.15 časova najavio je vinsku radionicu somelijera Željka Bohinca u Galeriji “Sreten Stojanović” i za 22.00 časa nastup benda “Kaversi” ispred navedene galerije.

“Ono što je u materijalnom smislu najveće je da je opština finansirala film `Lihvar` koji su radili režiser i producent iz Inđije, te najveći broj glumaca, oko 70 odsto, iz Inđije od kojih su neki prvi put na filmu”, dodao je Bogojević.

On je istakao da je ponosan na saradnju u okviru koje je ove godine po 30 najboljih đaka završnih razreda osnovne škole provelo po sedam dana u uzvratnim posjetama Prijedoru i Inđiji.

Načelnik Odjeljenja za poljoprivredu i ruralni razvoj grada Prijedora Danijel Egić rekao je da je ovo uzvratna posjeta iz bratske Inđije i da zajedno s gostima danas i sutra svoje proizvode izlažu i prijedorska poljoprivredna gazdinstva.

“Morali smo dio prebaciti iz parka u Galeriju zbog kiše, stoga pozivamo građane Prijedora da dođu i posjete izlagače, jer je važno da ovo vide”, poručio je Egić.

Danas je počelo i oslikavanje murala, poklon Inđije Prijedoru autora Dejana Ivanovića Vupera.

“Na tom muralu nalaziće se slika brata i sestre koji simbolično predstavljaju Grad Prijedor i Opštinu Inđija, a mural se oslikava na bočnom zidu zgrade Pošte Srpske u centru grada. Zvanično otvaranje murala predviđeno je u nedelju, u 16 časova” istakla je načelnica Odjeljenja za društvene djelatnosti Monja Kasalović.

prijedorgrad.org