U Prijedoru se se povećava broj dijabetičara i to je jedan od razloga za ponovno uspostavljanje rada savjetovališta za ove pacijente.

Savjetovalište za dijabetičare ugašeno je prije više od decenije, kada je u prijedorskom Domu zdravlja uspostavljen sistem porodične medicine.

Iz Udruženja dijabetičara ističu da oni kao volonteri ne mogu pružiti sve stručne usluge pacijentima.

Predsjednica ovog udruženja Svetlana Čeko tvrdi da u Prijedoru mora postojati savjetovalište za one koji se bore sa ovom bolešću.

-Značajan je broj novooboljelih pacijenata koji se javljaju u Udruženje, kako tipa jedan tako i pacijenata tip dva. Veliki je broj novootkrivene djece sa dijabetesom. Gradu je potrebno savjetovalište-priča Čeko.

Internista dijabetolog u prijedorskoj bolnici” Doktor Mladen Stojanović” Vesna Jelača kaže da bi Savjetovalište za dijabetičare trebalo ponovo uspostaviti u Domovima zdravlja jer pacijenti u bolnicu stižu sa komplikacijama.

-Pacijenti prvo dođu kod oftalmologa ili ortopeda zbog neke ranice i gangrene na nozi, a nisu ni znali da imaju dijabetes-kaže Jelača.

Iz prijedorskog Doma zdravlja poručuju da je bilo predviđeno da dijabetičare savjetuju ljekari porodične medicine. Budući da su oni opterećeni brojem pacijenata, kako kažu, u planu je obnova rada Savjetovališta za dijabetičare. Ono će biti u sastavu Higijensko-epidemiološke službe kada se stvore uslovi za to. Tu će savjet osim dijabetičara da dobijaju i hronični bolesnici, poput astmatičara ili pacijenata sa srčanim oboljenjim.

kozarski.com