Sud BiH odredio je jednomjesečni pritvor Prijedorčaninu Daliboru Railiću zvanom Dugi zbog sumnje da je počinio organizovani kriminal i šverc narkoticima, a koji je i pod istragom kao mogući učesnik u ubistvu Radenka Bašica, načelnika kriminalističke policije u Prijedoru.

Na prijedlog Tužilaštva BiH, pritvoren je zbog opasnosti od bjekstva, da će uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze i tragove važne za krivični postupak, uticati na svjedoke, saučesnike ili prikrivače kao i zbog bojazni da će ponoviti krivično djelo ili dovršiti pokušano djelo.

Railića terete za organizovani kriminal, neovlašteni promet opojnim drogama, oružjem i vojnom opremom, te proizvodima dvojne upotrebe, krijumčarenje ljudi i tešku krađu.

“Osumnjičeni D.R. se dovodi u vezu s organizovanom kriminalnom grupom koja je djelovala na području Gradiške i drugih gradova, a takođe je pod istragom kao mogući učesnik u teškom ubistvu Bašića”, naveli su ranije iz Tužilaštva BiH.

Railića kako nezvanično saznajemo istraga dovodi u vezu sa narko-grupom Dušana Lovrenovića koji je uhapšen u okviru akcije “Storidž 2”, ali je pod istragom i u slučaju teškog ubistva Bašića.

nezavisne.com