osmi mart (1)Međunarodni dan žena – 8. mart u Prijedoru obilježava nešto bolji promet u cvjećarama, parfimerijama, konditorskim prodavnicama i zlatarama nego što je to bilo prethodnih godina.

Gradska uprava uličnu prodaju u povodu ovog praznika odobrila je na Trgu majora Zorana Karlice, na malom trgu i kod gradske tržnice, ali ima i štandovi i izvan dozvoljenih lokacija.

Na četrdesetak štandova najprodavaniji i najmasovniji osmomartovski poklon u gradu na Sani i ove godine je karanfil koji košta jednu i po marku.

Goran Vuković vlasnik je osam plastenika cvijeća u kojima ima oko 80.000 čaša u proizvodnji i cvijeće prodaje kod kuće, na pijacama i na ulici u dane praznika.

osmi mart (2)“Ne radimo za cvjećare nego isključivo maloprodaju, a najviše prodamo upravo kod kuće. Ove godine solidan je promet i nadamo se da će nas lijepo vrijeme poslužiti do kraja”, rekao je Vuković.

Vlasnica cvjećare “Dam” Daliborka Radić kaže da je prodaja počela prethodnih dana, ali da se danas svi nadaju najvećem prometu.

“Karanfili su 1,5 KM, ruže od dvije do pet maraka, orhideje od pet do sedam, a saksijsko cvijeće od tri KM naviše”, kaže Radić.

Osim cvijeća, na osmomartovskim štandovima se izlažu i prodaju i kozmetika, razni ručni radovi i suveniri.

Ulična prodaja dozvoljena je nekoliko dana uoči i nakon praznika, a, po tradiciji, najviše se pazari danas, na sam Dan žena. Zbog toga su se na rad danas odlučile i neke prodavnice koje su nedjeljom zatvorene.

Tekst – SRNA
Foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com
osmi mart (3)