Sjednica Skupštine povjerilaca u Ribnjaku “Saničani” iz Prijedora zakazana je za 11. oktobar, kada bi se mogli detaljnije definisati uslovi stečaja ovog preduzeća, čiji je stečajni postupak otvoren u martu ove godine.

Kazao je to za “Nezavisne” Mirko Marčeta, stečajni upravnik ovog ribnjaka.

“Još nam dolaze prijave za potraživanje. Znači, nije sve definisano kompletno”, kazao je Marčeta.

Dodao je da sredinom oktobra počinje izlov ribe, a da su u prethodnom periodu čistili kanale te uređivali prostor oko ribnjaka.

“Jedan od problema su i imovinsko-pravni odnosi, koji još nisu raščišćeni. Skupština povjerilaca ima prijedlog odluke da se to pokuša ponuditi, da se proda kao pravno lice, da se pokuša ponuditi gradu ili Vladi RS”, kazao je Marčeta i istakao da su u prethodnom periodu imali pomoć od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, ali i grada Prijedora.

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS kazali su da su svjesni značaja Ribnjaka “Saničani”, kako za grad Prijedor, tako i za cijelu Srpsku, te stoga kontinuirano prate stečajni postupak koji je u toku.

“S obzirom na to da je stečajni postupak pitanje pravosudnih institucija, Ministarstvo ne može da utiče na sam postupak, ali očekujemo bolje definisanje nekih uslova u oktobru, kada je zakazana naredna sjednica Skupštine povjerilaca”, kazali su iz resornog ministarstva.

Dodaju da je Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, nedavno posjetio Ribnjak “Saničani” sa Daliborom Pavlovićem, gradonačelnikom Prijedora, gdje je razgovarano o modelima podrške ovom ribnjaku kako bi se pronašlo najbolje rješenje za nastavak proizvodnje ribe, nakon čega je Ministarstvo ovom ribnjaku obezbijedilo 20 tona hrane za ribu, koja im je bila neophodna s obzirom na trenutnu situaciju u kojoj se nalaze.

Okružni privredni sud u Prijedoru krajem marta ove godine otvorio je stečaj u Ribnjaku “Saničani”, koji dobavljačima i državi na ime obaveza duguje više od 360.000 KM, tako da je jedan od najvećih i najstarijih ribnjaka u BiH završio u stečajnim vodama.

Podsjećamo, prijedlog za otvaranje stečajnog postupka podnijelo je Pravobranilaštvo RS 17. jula prošle godine, a prijedorski sud je 11. septembra pokrenuo prethodni postupak za utvrđivanje uslova za otvaranje stečajnog postupka.

Određene su i mjere radi obezbjeđenja imovine kojima se zabranjuje stečajnom dužniku da bez saglasnosti privremenog stečajnog upravnika raspolaže pokretnom i nepokretnom imovinom, novčanim sredstvima i pravima stečajnog dužnika.

Na ovo rješenje žalio se većinski vlasnik Ribnjaka “Saničani” Radojica Ratkovac i žalba je odbijena.

Prema podacima Banjalučke berze, Ratkovac je vlasnik 52,128 odsto akcija, a među deset najvećih akcionara su i pet fondova, dvije banke i dva fizička lica.

Posljednji put akcijama je trgovano 2013. godine. Neto gubitak u 2018. godini iznosio je 89.025 KM, da bi se u 2019. godini gotovo upetorostručio i iznosio 420.746 KM.

U toku 2019. godine krug fabrike sa upravnom zgradom i ribnjak površine 43 hektara prešli su u vlasništvo Nove banke zbog neservisiranja hipotekarnog kredita i neplaćanja reprograma.

Republički vodni inspektori u kontrolama u maju 2019. godine konstatovali su da se ribogojilište ne održava adekvatno već duži period i da to utiče na smanjenu efikasnost i bezbjednost objekta.

Podsjećamo i da je resorno ministarstvo 2018. godine imenovalo stručni tim, koji je obišao ribnjak radi utvrđivanja činjeničnog stanja na terenu o iznesenim pritužbama mještana Saničana o uginuću ribe, urušavanju nasipa, neodržavanju prostora i narušavanju ekološke ravnoteže.

Iste godine Republička vodna inspekcija nalagala je mjere za otklanjanje uočenih nedostataka, čije otklanjanje nije izvršeno u ostavljenom roku.

Predstavnici “Voda Srpske” takođe su naložili otklanjanje nedostataka, što nije učinjeno, te ribnjak nije dobio produženje vodne dozvole niti je danas posjeduje.

nezavisne.com